La redacció del projecte executiu del Tren-Tram del Bages és un dels punts claus de l'acord pels pressupostos de Catalunya entre ERC i En Comú Podem, tal com ha explicat la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, en una roda de premsa. Es tracta d'un projecte que ja va ser previst en el Pla d'infraestructures Ferroviàries de l'any 2009 i que permetria articular una via de comunicació entre Manresa, Sallent, Sant Joan i Súria. En aquell moment no es va arribar a executar.

Aquesta proposta s'emmarca dins d'un dels aspectes claus de la negociació entre ERC i els comuns, el "gran acord nacional per la mobilitat", per Albiach, on també es concretaran el tramvia del camp de Tarragona i la Costa Brava. En aquest acord, també s'hi detalla convertir la N-II en una "via pacificada" i la congelació de tarifes de transport públic. Albiach ha explicat que "seguiran treballant" per afegir a l'acord aspectes relacionats amb Rodalies a Lleida, Tortosa i l'R8 fins a Vilafranca.

Llum verda a la tramitació dels pressupostos 

Els pressupostos de la Generalitat per al 2022 han superat aquest dilluns el debat a la totalitat al Parlament. El ple ha donat llum verda a la tramitació dels comptes amb l'abstenció dels comuns, i ha rebutjat les esmenes a la totalitat dels grups de PSC-Units, Vox, CUP, Cs i PPC. Així, els pressupostos continuaran tramitant-se a la cambra, després que el president del Govern, Pere Aragonès, hagi tancat aquest matí l'acord amb En Comú Podem. El ple per debatre i votar els comptes està previst pel 23 de desembre, i si -com s'espera- la cambra els aprova, podran entrar en vigor l'1 de gener de l'any que ve, tal com es va comprometre Aragonès.

Els vots d'ERC i Junts en contra de les esmenes a la totalitat, sumats a l'abstenció dels comuns, han estat suficients perquè els pressupostos superessin el debat a la totalitat.Segons el reglament del Parlament, els comptes del Govern seguiran ara la tramitació en comissió. A més, es tenen per fixades la previsió d'ingressos i la despesa global màxima que resulta del projecte pressupostari presentat, i la distribució d'aquestes per seccions.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha celebrat l'acord al qual ha arribat aquest matí amb En Comú Podem pels pressupostos del Govern. En una compareixença aquest dilluns al migdia a la Galeria Gòtica de Palau, el president ha agraït la feina del conseller d'Economia, Jaume Giró. Després d'informar el Consell Executiu que, "com a president", ha tancat un acord amb el grup parlamentari d'En Comú Podem per tramitar els comptes i estudiar-ne l'aprovació, Aragonès també ha plantejat la revisió del pacte per la investidura amb la CUP.

El president ha lamentat que els anticapitalistes hagin decidit no donar suport als comptes, però ha asseverat que "la mà estesa continua". Aragonès ha donat per fet el suport de Junts a l'acord pels pressupostos: "Tothom estarà a l’altura".

L'habitatge i la reindustrialització, claus

En relació amb habitatge, la partida augmenta fins als 1.000 milions d'euros. El preacord inclou la creació d'una energètica pública i una oficina per ajudar a la remunicipalització de l'aigua, que oferirà "suport" a "tots els municipis".

Un altre dels aspectes importants en la negociació ha estat en relació amb la reactivació industrial. Així, s'ha incrementat la partida dels 50 milions d'euros fins als 76 milions d'euros.

Albiach ha detallat que també s'activarà un mecanisme per "legalitzar" i "dignificar" el treball de cures i neteja de la llar. En sanitat, s'ha establert la internalització del 061 i el 112. En els "pròxims dies" comuns i l'executiu es reuniran per "augmentar els recursos" destinats al psicòleg i dentista públic. Per contra, es manté la discrepància en altres camps com el projecte del Hard Rock.

"Els pressupostos no anaven d'independentistes o no independentistes", ha subratllat Albiach. "Anava de fer-li la vida una mica més fàcil als catalans", ha afegit. En aquesta línia, la líder dels comuns ha agraït les "cessions" que ha fet ERC per poder tirar endavant la tramitació dels comptes i ha assegurat que els queda un mes per "seguir treballant". La votació final per la tramitació dels comptes està prevista pel pròxim 23 de desembre.

"Anava de fer-li la vida una mica més fàcil als catalans"