El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat a la Generalitat que executi de manera immediata la sentència que obliga a fer un 25% d'hores en castellà a totes les escoles de Catalunya. En una interlocutòria, el tribunal requereix al conseller d'Educació, Josep González-Cambray, perquè en quinze dies com a molt "dicti les instruccions i estableixi les garanties de control que s'escaiguin" per fer que almenys una assignatura troncal es faci en castellà, a banda de l'assignatura de llengua catalana. A més, requereix també a l'Alta Inspecció educativa que verifiqui el compliment de les mesures i n'informi al tribunal.

Davant d'aquesta decisió del TSJC, el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha anunciat que el Govern recorrerà l’”aberrant” interlocutòria i ha assegurat que els centres no han de fer “cap canvi” en els seus projectes lingüístics. Així ha reaccionat en preguntar-li si el departament enviaria instruccions als centres en 15 dies, tal i com ordena el tribunal. Cambray ha volgut llençar un missatge de “tranquil·litat” a les direccions, alhora que ha reclamat el “màxim consens polític, social i pedagògic” en defensa del català, en referència a la modificació de la Llei de Política Lingüística pendent al Parlament.

Segons ha explicat el conseller, es presentarà un recurs de reposició en els pròxims cinc dies, que és el marge que té la Generalitat per presentar-lo, davant d'una interlocutòria que interpreten que "no té cap sentit pedagògic ni jurídic". 

El Departament considera que l'Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB) "no està legitimada" per instar l'execució forçosa de la sentència, tal com ha acceptat el tribunal. A més, els serveis jurídics de la Generalitat que han analitzat la interlocutòria, ha afegit Cambray, consideren que el TSJC "se sobrepassa i s'extralimita en les seves funcions" i va més enllà d'allò que diu la sentència, ja que la interlocutòria no només diu que s'ha de complir sinó que també diu com i parla d'una instrucció.  

A banda, Cambray ha destacat que dos dels cinc magistrats han fet un vot particular en la interlocutòria, si bé es tracta d'un vot que és concurrent amb el fons, però que discrepa en el fet d'admetre a qualsevol alumne com a part legitimada per demanar l'execució forçosa de la sentència.  

Posteriorment, fonts del Departament han explicat que en cas que sigui inadmès el recurs ho recorreran al Tribunal Suprem. 

Missatge als centres

Cambray ha aprofitat l'atenció als mitjans de comunicació per enviar un missatge a les direccions dels centres i als mestres. "Han de seguir fent la seva feina, no han de canviar res", ha dit. En aquest sentit, ha instat a continuar refermant el model d'escola catalana i els ha demanat "tranquil·litat" davant les notícies del TSJC. "El tribunal s'adreça al Departament", ha precisat.  

Preguntat per si s'enviarà alguna comunicació als centres donant alguna mena d'indicació, Cambray s'ha limitat a dir que "aquestes setmanes han de seguir educant com estan fent i no han de fer cap canvi als projectes lingüístics".

Crida al consens polític, social i pedagògic

El conseller ha remarcat que no hi ha prou català a les aules i per això ha reivindicat el pla d'impuls del català. "L'aprenentatge de llengües no va de percentatges, va de pedagogia", ha defensat.  

Per això, ha declarat que és "un moment important de país" i ha fet una crida al "màxim consens polític, social i pedagògic per defensar el català i el model d'escola catalana". "Qualsevol iniciativa que refermi el model d'escola catalana, benvinguda sigui", ha dit en relació a la modificació de la Llei de Política Lingüística pendent al Parlament. 

En paral·lel, Cambray ha reivindicat també el el futur decret de desplegament de la llei d'educació i ha recordat que el consell lingüístic assessor està treballant en un informe que recollirà quines han de ser les bases del decret.

Aragonès, sobre el català: "Som una nació que té en la llengua un element d'identificació, una eina compartida"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha posat en valor el paper del català en l'autogovern de Catalunya hores després que el TSJC hagi emès una ordre perquè la Generalitat executi la sentència que obliga a fer el 25% de classes en castellà. "Som una nació que té en la llengua catalana un dels elements d'identificació, una eina compartida, que també ho és de portes obertes per a compartir la llengua i la cultura amb el conjunt de ciutadans que decideixen fer de Catalunya un país de destí", ha expressat Aragonès durant l'acte de presa de possessió dels nous membres del Consell de Garanties Estatutàries.

Durant el seu discurs Aragonès també ha apuntat que un dels pilars de l'autogovern català són els servidors públics. Coincidint amb els dubtes sobre quin ha de ser el paper dels docents en l'aplicació de la sentència del 25% de castellà, el president ha garantit que "tots els servidors públics sense excepció" compten amb "el suport i la defensa de la Generalitat",

La CUP insta el Govern a desobeir l'ultimàtum del TSJC

Carles Riera, diputat de la CUP, ha instat el Govern a desobeir l'ultimàtum del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per complir la sentència que imposa el 25% de castellà a les escoles.

El tribunal requereix al conseller d'Educació, Josep González-Cambray, perquè en dues setmanes com a molt "dicti les instruccions i estableixi les garanties de control que s'escaiguin" per fer que almenys una assignatura troncal es faci en castellà, a banda de l'assignatura de llengua catalana. En una piulada, Riera ha dit que "l'hora de la desobediència" pel "contra la segregació escolar, per la cohesió social" i pel "dret a la llengua catalana".

USTEC també aposta per no acatar la sentència

La portaveu d'USTEC-STEs, Iolanda Segura, demana al conseller d'Educació que no acati la sentència del 25% en castellà a l'escola i que aposti "valentament per protegir la immersió lingüística".

"El departament no pot passar la patata calenta als centres donant marge de flexibilitat a l'hora d'aplicar els projectes lingüístics", ha afirmat Segura a l'ACN. La portaveu d'USTEC sosté que la manera de protegir els docents davant la sentència és amb un projecte lingüístic "unificat" de manera que l'únic que hagin de fer sigui executar-lo i avisa al departament que "cap subterfugi servirà per aplacar l'ofensiva judicial".

Arrimadas celebra l'ordre del TSJC pel 25% en castellà i avisa la Generalitat que "l'estat de dret continuarà actuant"

La presidenta de Cs, Inés Arrimadas, ha celebrat la decisió del tribunal. És una "fantàstica notícia" que suposa "la fi de l'escapada per al separatisme", considera. "O apliquen la llei o l'estat de dret continuarà actuant", ha avisat en una piulada a Twitter aquest dilluns a la tarda. Arrimadas ha destacat que "malgrat els bastons a les rodes de Sánchez, la Justícia torna a donar la raó a les famílies catalanes que volen una educació també en espanyol".

Xavier Antich (Òmnium): "La intromissió de les togues és intolerable i antidemocràtica"

El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha criticat l'ordre del TSJC i ha afirmat que "la intromissió de les togues a l'aula és intolerable i antidemocràtica". "No podem permetre que l'arbitrarietat i la pressió d'una representació del 0,01% de l'alumnat s'emporti el criteri pedagògic, la convivència i el sentit comú", ha alertat en una piulada, on ha aprofitat per fer una crida a defensar l'escola catalana.

Torra crida a "tornar a l'objectiu de la independència"

 L'expresident de la Generalitat Quim Torra ha demanat "tornar a l'objectiu de la independència" per fer front a l'ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que requereix el Departament d'Educació perquè el 25% d'assignatures a les escoles catalanes s'imparteixin en castellà. "Acotar el cap mai no és una bona opció davant les imposicions de l'Estat espanyol", ha publicat a Twitter, on també ha assegurat que "el mentrestant és el camí de la desfeta". "O avancem o caiem", ha resumit.