El president de la Generalitat, Pere Aragonès, reclama "explicacions i garanties de cara al futur" després de "l'absolutament inacceptable" avaria d'Adif que ha paralitzat els trens de rodalies, regionals i llarga distància de Catalunya. "Aquesta situació deficient ja fa massa temps que dura. El govern espanyol ha d'assumir la seva responsabilitat i traspassar ja la competència", ha afirmat a través de Twitter. El cap de l'executiu català ha explicat que Protecció Civil, Mossos i Policies Locals "s’han coordinat des de primera hora del matí per evitar afectacions majors en estacions i andanes".

En declaracions posteriors als mitjans, Aragonès ha considerat que l’avaria d’aquest divendres és “impròpia d’un país avançat i demostra la continuada desinversió crònica” que pateix el sistema de Rodalies i mitja distància a Catalunya per part de l’Estat.

“És d’una incompetència absolutament inacceptable”, ha continuat el president, que ha recordat que aquest incident se suma a d’altres que s’han anat produint en els darrers anys. La situació, al seu parer, “necessita d’una reversió immediata”. “La gratuïtat de Rodalies no serveix de res si els trens no funcionen”, ha conclòs Aragonès, que ha reclamat actuacions per actualitzar la infraestructura i un “compromís molt més clar” del govern espanyol en aquest sentit.

El president ha demanat a l’executiu de l’Estat que “d’una vegada per totes es prengui seriosament la mobilitat de centenars de milers de persones” que cada dia utilitzen el tren. En preguntar-li si ERC podria deixar de donar suport als pressupostos de l’Estat, Aragonès ha assegurat que utilitzaran tota la seva “força” per exigir solucions estructurals. “Aquells compromisos que hi ha en la millora de la xarxa s’han de produir i és imprescindible que les infraestructures de mobilitat siguin gestionades des del territori, des de la proximitat, des de la Generalitat”, ha insistit.