Segueix-nos a les xarxes socials:

Confinen una part de Reus i l'aeroport per l'incendi d'una fàbrica de sofre de Constantí

Protecció Civil ha activat dues sirenes de risc químic · El SEM ha atès tres persones

Confinen una part de Reus i l'aeroport per l'incendi d'una fàbrica de sofre de ConstantíACN

Protecció Civil manté activat el Paseqta de risc químic en fase d'emergència a Constantí i Reus, pendents de l'evolució d'aquest canvi de vent que ha obligat a confinar una zona de masos aïllats de Reus així com l'aeroport. Bombers ha donat l'incendi de la fàbrica de sofre d'AFEPASA per estabilitzat i permet abandonar el polígon de Constantí a les persones que es trobin a les indústries ubicades des del carrer Dinamarca en direcció al municipi, cap al sud. Els Bombers monitoren el fum del foc i fan control de l'àrea d'operacions, on treuen encara palets a l'exterior per apagar-los. També s'està ventilant el fum de les naus afectades. 27 dotacions dels Bombers participen en l'extinció.

També el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) ha activat tres unitats terrestres i han atès dues persones i tres unitats ORCA i han atès un ferit menys que han traslladat a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona i una persona que s'ha atès allà mateix i se li ha donat l'alta.

S'han fet sonar dues sirenes de risc químic de la zona del polígon i es demana a totes les persones que les sentin, que es confinin. De moment afectaria empreses de la zona, on caldria tancar portes i finestres i no s'ha estès el confinament a cap nucli de població. L'empresa assegura que el foc està controlat i que no ha provocat danys personals.

Protecció Civil manté el confinament de les empreses del polígon de Constantí (Tarragonès) on un incendi afecta tres naus d'una empresa de fabricació de sofre. Una de les naus s'ha pogut "sectoritzar" i aïllar, a la segona nau el foc afecta la coberta, però ja està controlat, i en la tercera hi ha palets afectats i s'estan separant els que cremen dels que no.

Les sirenes continuen sonant al polígon. El confinament no afecta zones urbanes habitades, però es fa una crida a la ciutadania perquè no s'acosti a la zona, de manera que es facilitin les tasques dels equips d'emergències.

El Plaseqta s'ha activat una hora després del foc

El delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré, ha reconegut que el Plaseqta, en fase d'emergència, s'ha activat una hora després (15:30 h) d'haver-se rebut l'avís per l'incendi en la fàbrica de sofre de Constantí (Tarragonès). Xifré ha explicat que l'empresa AFEPASA (Azufrera y Fertilizantes Pallarès) no està afectada per la normativa Seveso, que regula els accidents d'empreses de substàncies perilloses. Així i tot, davant la possibilitat que la combustió del sofre produís diòxid de sofre, "d'afectació lleu per a les persones", s'ha activat el Pla de risc químic. De fet, s'han confinat durant una estona les dues escoles i l'institut de Constantí fins que s'ha vist que el fum es desplaçava al nord, en sentit contrari al nucli de població.

El delegat tarragoní, acompanyat per Joan Ramon Cabello, cap de Protecció Civil a Tarragona, Óscar Sánchez, alcalde de Constantí, i Pere Poblet, cap de servei de l'oficina de Gestió de Qualitat Ambiental, ha explicat que s'ha decidit activar la fase d'emergència del Paseqta quan s'ha vist "l'evolució" de l'incendi a la fàbrica de sofre i que la combustió d'aquest material podria produir diòxid de sofre, "d'afectació lleu a la població".

A dos quarts de quatre de la tarda, una hora més tard de l'avís del foc, s'han activat les dues sirenes del polígon de Constantí perquè les empreses i els treballadors es confinessin i, d'acord amb els serveis territorials d'Educació, s'ha demanat també el confinament preventiu de les dues escoles i l'institut del municipi. Segons Xifré, el confinament dels centres educatius s'ha aixecat de seguida quan s'ha comprovat que el "núvol tòxic" avançava cap al nord, en direcció contrària al nucli de població, i empès per un vent lent, de no més de 5 km/h.

El delegat del Govern a Tarragona ha considerat que l'episodi "es podria donar aviat per acabat" després dels mesuraments de Qualitat Ambiental a la zona. A la cabina d'Alcover s'ha arribat a detectar 38 micrograms de diòxid de sofre, molt lluny dels 500 micrograms a partir dels quals tindria "afectacions importants". Als volts de les sis de la tarda els mesuraments de diòxid de sofre "eren pràcticament de 0", segons Xifré.

Dos policies intoxicats

Les dues persones que el SEM ha atès per afectacions lleus al polígon de Constantí són dos agents de la Policia Local del municipi del Tarragonès, que han arribat de seguida a la zona quan s'ha donat l'avís. Un d'ells ha rebut l'alta dels serveis mèdics allà mateix i l'altre continua ingressat en observació, però no té "cap afectació greu".

Sirenes i missatges

L'alcalde de Constantí, Óscar Sánchez, ha defensat que la informació del 112 ha estat "àgil i ràpid" i que "es pot confirmar que el Plaseqta funciona". D'altra banda, Xifré ha reconegut que caldrà comprovar el funcionament de les dues sirenes del polígon i confirmar si en algunes empreses no les han sentit. "Venim d'un simulacre per conscienciar la ciutadania que si sents sirenes t'has de confinar. Ara ha estat una prova real. No trucaran a la fàbrica, has de saber que t'has de confinar. Veurem els casos exactament i si no se sent, caldran mesures de correcció", ha acceptat el delegat.

De fet, Àngel Xifré ha reivindicat que l'incident ha demostrat que els SMS als telèfons mòbils "són molt necessaris". "Avui ens hauria anat molt bé", ha afegit. La Generalitat espera signar el conveni per poder posar en marxa aquest sistema d'avís d'accidents i risc químic, que es va posar a prova en el simulacre de dimecres passat.

Prem per veure més contingut per a tu