El PSOE guanyaria de nou les eleccions, a una diferència considerable del PP (tot i que els populars retallen distància) i amb Unides Podem a la baixa i uns Ciutadans que continua en declivi. És el dibuix que mostra el Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) en el seu primer baròmetre de l’any, el del gener del 2022, amb els socialistes clarament en avantatge i amb una estimació de vot del 28,5%, semblant al resultat que van obtenir a les eleccions del 10 de novembre del 2019 (28%). És a dir, que Pedro Sánchez resisteix arribat l’equador de la legislatura, amb la pandèmia entremig.

El treball de camp de l’estudi de l’organisme públic es va estendre del 3 al 14 de gener, sobre una base de 3.777 entrevistes, de manera que es va portar a terme després del pacte de la reforma laboral i en ple debat de les macrogranges, suscitat per les declaracions del ministre de Consum, Alberto Garzón, a ‘The Guardian’. És també la primera enquesta amb intenció de vot del CIS feta després de la ruptura del Govern de Castella i Lleó i la convocatòria d’eleccions autonòmiques per al 13 de febrer. La institució encara n’ha de publicar el sondeig preelectoral.

El CIS atorga al PSOE un 28,5% si hi hagués avui generals, mig punt més que al baròmetre de desembre. En les legislatives del 10-N va rebre un 28% de les paperetes. El PP es quedaria amb el 21,5% dels sufragis, pel 20,8% de l’anterior estudi. És a dir, que els conservadors s’estiren 0,7 punts en un mes (i van obtenir un 20,81% a les urnes). D’aquesta manera, la distància entre les dues principals forces se situa en set punts, pels 7,2 que els separava en l’anterior estudi. En els comicis del 2019, el PP es va quedar a 7,19 punts. És a dir, que l’equilibri entre les dues formacions es manté, sempre segons l’organisme públic. No obstant, el CIS del sempre qüestionat José Félix Tezanos se separa de la línia d’altres enquestes d’instituts privats que col·loquen el PP davant, si bé han assenyalat un cert desgast de Pablo Casado en els últims mesos com a conseqüència de la seva pugna interna amb Isabel Díaz Ayuso, encara no resolta però en repòs per les eleccions a Castella i Lleó.

En tercera posició hi continua havent Vox, que creix amb prou feines una dècima, del 14,6% al 14,7%. Als següents esglaons sí que es percep més canvi. Així, a Unides Podem els castigaria la polèmica de la carn: la seva estimació de vot es ressent en sis dècimes: baixaria del 13,7% al 13,1%. Però Ciutadans continuaria amb la caiguda en picat: en només un mes descendeix gairebé dos punts: del 5,9% al 4%. Un canvi tan abrupte que no experimenta cap altra formació.

De fet, hi ha altres variacions, però no d’aquest calibre: ERC millora en mig punt (del 2,5% al 3%), i una mica més Més País-Compromís (del 2,2% al 2,8%). Junts es manté en l’1,4% i el PNB guanya una dècima (fins a l’1,3%).