Una cinquantena de migrants ha aconseguit travessar la frontera entre Bielorússia i Polònia en travessar a la desesperada una tanca de protecció, segons ha confirmat la policia polonesa en un comunicat.

Els fets van tenir lloc dissabte a última hora a prop de la localitat de Dubicze Cerkiewne, d'acord amb les forces de seguretat, que de moment han detingut 22 integrants del grup, tots de nacionalitat iraquiana.

La policia va aconseguir impedir un altre intent a prop de la localitat de Kolonia Klukowicze, on va resultar ferit un agent per les pedres que van llançar-li els migrants. També en les últimes hores han sigut detingudes quatre persones –dos ciutadans de Geòrgia, un nacional de Síria i un polonès– que transportaven 13 migrants.

Represàlia bielorussa

Aquests fets són un nou episodi de la tensió regnant ara mateix a la frontera, fruit, segons la Unió Europea, d'una represàlia de les autoritats bielorusses contra les sancions emeses després de les eleccions de l'any passat al país, que Brussel·les va considerar fraudulentes.

El president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, ha desmentit que hagi facilitat l'acumulació de migrants a la frontera com a mesura de pressió, tal com l'acusen les autoritats europees.

Mentrestant, la situació sanitària continua empitjorant. Centenars de migrants estan passant la nit pràcticament a la intempèrie tot i les baixes temperatures, protegits únicament per tendes de campanya, algunes d'improvisades. Un total d'11 migrants han mort des del començament d'aquesta crisi.

Londres culpa Rússia

La cap de la diplomàcia britànica, Liz Truss, ha responsabilitzat Rússia del que va qualificar d’«una crisi vergonyosa». «Aquí Rússia té una clara responsabilitat, ha de pressionar les autoritats bielorusses perquè posin fi a la crisi», afirma Truss en un article que subscriu al dominical 'The Sunday Telegraph'. Les persones desesperades, segons el parer de la titular del Foreign Office, són utilitzades com a peons.

«El Regne Unit no mirarà cap a una altra banda. Serem al costat dels nostres aliats a la regió. No només del costat de Polònia, que suporta el pes d'aquesta vergonyosa crisi, sinó també d'altres membres del Grup de Visegrad –Hongria, Eslovàquia i la República Txeca– i els nostres amics del Bàltic i Ucraïna», adverteix la responsable d'Exteriors.