L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha expressat la seva preocupació per l’increment de contagis de covid-19 a Europa, on es concentren dos terços dels casos actuals, i ha atribuït aquesta onada al Vell Continent a la «falsa sensació de seguretat» que han produït les vacunes.

«Molta gent pensa que amb les vacunes ja s’ha acabat la pandèmia, i que els vacunats no han de prendre precaucions», ha denunciat en roda de premsa el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, que ha advertit que les xarxes sanitàries europees tornen a patir una intensa pressió.

En aquest sentit, Tedros ha insistit que les vacunes «salven vides, però no eviten per complet la transmissió», especialment des que predomina al món la variant delta, més contagiosa que les anteriors.

Aquesta variant, present ja segons les anàlisis de laboratori en un 99% dels nous casos mundials, ha provocat que la taxa de reducció dels contagis amb les vacunes hagi baixat del 60% al 40%, ha afirmat l’expert etíop.

Les vacunes sí que eviten patir un cas greu

Tot i aquesta reducció de l’eficàcia respecte a la protecció davant un possible contagi, les vacunes continuen protegint en una taxa del voltant del 80% davant casos greus de la malaltia, fins i tot amb la variant delta, ha aclarit la cap de científics de l’OMS, Soumya Swaminathan.

«Si estàs vacunat hi ha un risc menor de contraure la malaltia de forma greu o de morir, però hi continua havent perill d’infectar-se o d’infectar els altres», ha resumit el màxim responsable de l’OMS.

Tedros ha recordat que fins i tot els vacunats han de continuar prenent tota mena de precaucions, com «portar mascareta, mantenir la distància física i evitar les multituds». Les reunions amb altres persones, «si és possible, s’han de celebrar en un lloc ben ventilat», ha afegit.