Encara amb l’atenció posada en l’aparició de la variant òmicron del coronavirus, diversos científics han descobert una nova versió d’aquesta soca, a priori, més difícil de detectar per la seva genètica. Aquest nou llinatge d’òmicron s'ha batejat com a BA.2 i ja se n'han confirmat casos a Sud-àfrica, Austràlia i el Canadà, tot i que no es descarta que s’hagi propagat per més països, segons alerta Redacción Médica.

Els científics expliquen que mentre l’òmicron és una variant denominada BA.1, aquesta nova és la BA.2. Segons ha explicat a The Guardian el director de l’Institut de Genètica de l’University College de Londres, François Balloux, la nova soca és «genèticament diferent» de l’òmicron i podria tenir també un comportament diferent.

A més, segons revela el diari britànic, la nova variant es detecta com els altres coronavirus mitjançant les proves habituals i es pot identificar, igual que la variant òmicron, amb proves genòmiques. Ara bé, els casos probables no es detecten amb les proves PCR rutinàries que aporten els resultats més ràpids.

Això s’explica perquè no té la mutació característica al gen S que permet que l’òmicron BA.1 s’identifiqui fàcilment a través d’una PCR, el tipus de test més utilitzat. Per això, alguns investigadors han anomenat aquest tipus d’òmicron com ‘el sigil·lós’. Tot i les dificultats per a la seva detecció, des de l’Institut CSIR de Genòmica i Biologia Integrativa han assenyalat que «encara no cal tenir por».