«Cent anys després de la mort de Shackleton, l’‘Endurance’ ha estat localitzat a una profunditat de 3.008 metres al mar de Wedell». Així ho han anunciat els responsables de l’expedició Endurance22, que han trobat les restes del mític vaixell de l’explorador polar angloirlandès Ernest Shackleton, enfonsat a l’Antàrtic el 1915. Els investigadors, que van sortir de Sud-àfrica el febrer passat, han trobat les restes d’aquesta nau de tres pals en un magnífic estat de conservació.

Les restes del mític vaixell s'han trobat, segons el text, «dins de l’àrea de recerca definida per l’equip expedicionari abans de la seva partida de Ciutat del Cap» (sud-oest de Sud-àfrica), en una zona a unes 4 milles al sud de la posició que l'aleshores capità, Frank Worsley, va registrar abans que la tripulació hagués d’abandonar-lo, en quedar atrapats al gel.

«L’expedició Endurance22 ha aconseguit el seu objectiu. Hem fet història polar amb el descobriment de l’‘Endurance’ i completat amb èxit la recerca del naufragi més desafiador del món», ha assenyalat en el comunicat John Shears, líder de l’expedició.

«Estem sorpresos per la bona sort que hem tingut en trobar i poder obtenir imatges de l’‘Endurance’. Aquestes són, de lluny, les restes de fusta de més qualitat que mai hagi vist. Està dret, ben orgullós al llit del mar, intacte i en un estat de preservació brillant», ha destacat també Mensun Bound, director d’Exploració de Endurance22. Segons aquest expert, a la nau fins i tot pot encara s'hi pot llegir la inscripció «Endurance» gravada sota el passamà de la borda.

El descobriment no només servirà per «salvaguardar» la història de la investigació polar, sinó per animar una nova generació a inspirar-se en l’«esperit pioner, coratge i fortalesa» dels que van navegar a l’Antàrtida en el barco, diu Bound.

Sobre un trencaglaç sud-africà

L’equip Endurance22 –un projecte organitzat i finançat per The Falklands Maritime Heritage Trust (FMHT)– va treballar des del trencaglaç sud-africà S.A. Agulhas II (propietat del Ministeri de Medi Ambient de la nació austral), sota les ordres del capità Knowledge Bengu, i va fer servir per a la recerca vehicles híbrids submarins.

Les restes de l'Endurance' estan protegides com a Lloc Històric i Monumental pel Tractat Antàrtic, segons han recalcat els coordinadors del projecte de recerca en el seu comunicat. Per aquest motiu, els investigadors han assegurat que mentre el naufragi era sondejat i filmat no s'ha «tocat ni molestat de cap manera».

Una expedició d’una altra època

L’expedició que va naufragar amb l’‘Endurance’ havia salpat el 1914 per intentar arribar des del mar de Weddell fins al mar de Ross (tots dos a l’oceà Antàrtic), passant pel Pol sud. Després del naufragi, provocat perquè el vaixell va quedar atrapat i danyat pel gel amb els seus 28 tripulants a només 160 quilòmetres de l’Antàrtida, Shackleton (1874-1922) va dirigir els seus homes pel gel en bots salvavides fins a l’illa Elefante, on la gran majoria va sobreviure mesos alimentant-se de foques i pingüins.

Shackleton sabia que ningú aniria a buscar-los, per la qual cosa va decidir deixar 22 dels seus homes esperant a l’illa Elefante i va partir amb la resta dels seus mariners en un bot salvavides rumb a les illes de Geòrgia del Sud en una èpica gesta a la recerca d’ajuda.

Disset dies i 1.300 quilòmetres després, van arribar a un centre balener i, quatre mesos després, van tornar a l’illa per rescatar amb vida els 22 companys que s’havien quedat enrere.