L’evacuació de més habitants de la ciutat portuària de Mariúpol, al mar d’Azov, continua «malgrat les dificultats», segons ha informat l’alcaldia a través d’un missatge en la xarxa social Telegram, amb el qual demana als que seran evacuats que acudeixin al punt de reunió. Segons l’alcaldia, continua en vigor la crida per evacuar avui més residents, tot i que els autobusos han retardat la seva sortida en relació amb l’hora prevista.

«L’evacuació continua. Els autobusos encara no han arribat al lloc de reunió, però demanem als residents de Mariúpol que es mantinguin a prop del centre comercial Port City», diu el missatge de l’alcaldia de la ciutat. «Malgrat totes les dificultats, ha de portar-se a terme l’evacuació de civils de Mariúpol a Zaporíjia», afirma.

L’alcaldia de Mariúpol espera que al llarg d’aquest dilluns aconsegueixin arribar a Zaporíjia els civils que diumenge van ser evacuats de l’assetjada ciutat portuària, però que van quedar atrapats a la meitat de camí. «Segons les nostres informacions, han sortit ja de Mariúpol i esperem que arribin a Zaporíjia aquesta tarda o a la nit», ha afirmat un portaveu de l’alcaldia, a través de Telegram, segons reprodueix el portal ucraïnès Ukrinform.

La ciutat de Zaporíjia, a uns 220 quilòmetres de Mariúpol, espera l’arribada del comboi amb els primers civils que van estar dos mesos amagats a l’acereria d’Azovstal, amb tècnics municipals, metges i organitzacions humanitàries preparats per atendre’ls.

Sota l’auspici de l’ONU

L’evacuació dels habitants de Mariúpol i de l’acereria d’Azovstal, on es mantenen envoltats i atrapats centenars de civils, està auspiciada per l’ONU i la Creu Roja.

Segons ha indicat l’ajuntament a primera hora del matí, a més de Zaporíjia, s’havien acordat dos emplaçaments addicionals perquè fossin traslladades persones a les columnes d’evacuació que sortiran de Mariúpol.

Aquesta matinada el comandant de la 12a Brigada de la Guàrdia Nacional ucraïnesa, Denis Xleha, havia informat l’agència local Ukrinform que l’Exèrcit rus havia reprès els «atacs massius» contra l’acereria d’Azovstal, a Mariúpol, on es refugien centenars de persones. El cap militar ha aclarit que, segons les seves estimacions, encara queden diversos centenars de civils als búnquers d’Azovstal, inclosos fins a 20 criatures. A més, ha dit que també hi ha uns 500 ferits que esperen que puguin sortir de l’acereria, i que es puguin emportar «els nostres camarades d’armes caiguts, que també en són molts».