La Mesa de l'Eurocambra serà l'encarregada de decidir sobre la petició del govern espanyol de permetre utilitzar el català als plens. La presidenta de la cambra, Roberta Metsola, ja ha rebut la carta enviada per l'executiu espanyol i traslladarà la sol·licitud de l'Estat a la Mesa perquè prengui una decisió, segons han confirmat a l'ACN fonts pròximes a la presidenta. Els experts de l'Eurocambra estan ara analitzant la demanda i és "probable" que facin arribar una avaluació de les implicacions de la iniciativa a la Mesa abans que prengui una decisió.

La pròxima reunió de la Mesa de l'Eurocambra se celebrarà el 3 d'octubre a Estrasburg, el primer dia de la sessió plenària. Ara bé, l'agenda de les trobades de l'òrgan no és pública i només es coneix a posteriori.

La Mesa de l'Eurocambra està formada per la presidenta i les 14 vicepresidències, a més dels cinc qüestors que s'encarreguen de qüestions administratives i econòmiques que afecten els membres de la cambra. L'òrgan el formen cinc socialdemòcrates, tres eurodiputats del Partit Popular Europeu, tres liberals de Renovar Europa i un dels Conservadors i Reformistes Europeus, els Verds i l'Esquerra. La presidenta també forma part dels populars europeus i en cas d'empat té vot de qualitat. 

El reglament només preveu llengües oficials

A banda de l'avaluació de la iniciativa que puguin fer arribar a la Mesa els experts, el reglament de l'Eurocambra només contempla que els eurodiputats puguin utilitzar les 24 llengües reconegudes com a oficials a la Unió Europea. L'article 167 regula el règim lingüístic de la institució i no preveu que els seus membres es puguin expressar en cap altra llengua que les oficials.

Perquè una llengua sigui oficial a la Unió Europea, cal que els 27 donin llum verda a la seva incorporació perquè és el Consell el que fixa el règim lingüístic de les institucions comunitàries.

Ara bé, el reglament de l'Eurocambra també es podria modificar, tal com preveu l'article 237. Són els eurodiputats els que han de proposar els canvis i posteriorment el comitè competent ha d'analitzar la petició i decidir si la sotmet a votació o no.