Corea del Nord ha disparat un míssil balístic sobre el Japó, en el primer incident d'aquest tipus des de 2017 que suposa, a més, la distància més gran recorreguda fins avui per un projectil nord-coreà.

L'últim test nord-coreà ha causat l'activació del sistema d'alerta civil en diverses localitats nipones, on han sonat les sirenes antimíssils i s'ha recomanat a la població buscar refugi a través d'altaveus públics i de missatges de text, com ja va succeir en altres llançaments similars fa cinc anys.

Es tracta del cinquè llançament de míssils per part de Pionyang en els últims deu dies, i d'un nou pas en l'escalada de tensions en la península coreana que ha coincidit amb les maniobres militars conjuntes de Seül, Washington i Tòquio, i amb la visita al Sud de la vicepresidenta estatunidenca, Kamala Harris.

El míssil amb major recorregut

El míssil, disparat des de la província nord-coreana de Jagang, al Nord del país, al voltant de les 7:23 hora local ha aconseguit una altura màxima de 940 quilòmetres i ha recorregut una distància total de 4.500 km abans de caure en aigües del Pacífic, segons ha detallat l'Estat Major Conjunt (JCS) sud-coreà.

"Considerem que es tracta del míssil que ha recorregut major distància fins avui", ha dit per la seva part el ministre japonès de Defensa, Yasukazu Hamada, qui ha afegit que el projectil ha anat a parar a uns 3.200 km a l'est de l'arxipèlag japonès.

Molts experts creuen que el fet que el projectil sobrevolés avui el Japó pot apuntar a una intensificació, en quantitat i envergadura, de les proves d'armes nord-coreanes tal com ja va succeir precisament en 2017, quan el règim va realitzar el que de moment és el seu últim test nuclear fins avui. En aquell any, Pionyang va testar altres dos projectils similars a l'agost i setembre, que també van sobrevolar el nord japonès i van traçar una trajectòria total d'entre 2.700 i 3.700 km abans de caure en el Pacífic.

Pionyang porta mesos preparat per a dur a terme una nova detonació a Punggye-ri (nord-est), tal com mostren els satèl·lits, i els analistes creuen que el test d'avui pot anticipar un nou assaig atòmic que, apunten, gairebé amb tota probabilitat es faria després del tancament del congrés del Partit Comunista Xinès.