Montserrat Tura, veïna de Bigues i Riells, és la propietària de l'Escola del coneixement de la força a Granollers, un centre especialitat en l'esoterisme. Per segon any consecutiu, Tura va muntar una parada a la Fira de les Bruixes de Sant Feliu Sasserra on, a banda de vendre una àmplia gamma de llibres vinculats a les ciències ocultes, oferia els seus serveis de tarot.

Ha vingut molta gent perquè els tirés les cartes?

La veritat és que sí i que aquí a Sant Feliu he pogut comprovar que la gent s'involucra molt en tot el vinculat al món de l'esoterisme.

Quin procediment segueix per preveure el futur de les persones?

Em centro molt en la numerologia i, primer de tot, els demano nom, cognom i data de naixement per veure quin és el seu número de la sort, el seu millor dia de la setmana o fins i tot del mes. Llavors ja els faig tallar la baralla i demano les respostes del que veig als sers espirituals.

Es mostra escèptica la gent davant els seus serveis?

Quan algú s'assenta a la cadira perquè li tiri les cartes és perquè vol. Si algú no hi creu, els demano que es relaxin i tinguin fe. M'adono de quan algú s'ho creu o no perquè sento la vibració.

I explica sempre el que veu?

Hi ha vegades que no perquè no seria gens ètic. Quan és una persona jove i veig alguna cosa relacionada amb la mort, prefereixo no dir res per precaució, perquè sempre et pots equivocar.

Quines són les preocupacions més habituals de la gent?

Demanen molt per les relacions sentimentals, que és el que més els amoïna. Moltes vegades veus que hi ha gent que l'envolten els fracassos perquè no sap estimar. També demanen molt per

la salut, els diners i la feina.

Quins remeis els dóna?

No sóc gens partidària dels rituals de bruixeria, així que acostumo a aconsellar algunes oracions o que tinguin fe en un sant determinat. Quan les energies negatives envolten una persona, és necessari reciclar-se.

Barrets i escombres de bruixa es barrejaven ahir entre la multitud pels carrers més cèntrics de Sant Feliu Sasserra. Més de 200 anys després de la darrera execució, el municipi bagenc va celebrar una reeixida Fira de les Bruixes amb una elevada participació

Enguany, la Fira de les Bruixes celebrava el seu desè aniversari, per la qual cosa el cartell presentava diverses novetats. Una d'elles era que la recreació teatral de la història de les bruixes i del Serrat de les Forques, on segons vells documents diverses dones van ser processades i executades el segle XVII durant una cacera de bruixes, tenia un guió renovat. L'espectacle, que va començar a les 11 del matí a la plaça Major davant una gran expectació, es va dividir en vuit actes, tots molt seguits pels visitants. Explicava la història de Caterina, una jove a la qual acusen de ser bruixa. "És un homenatge a totes aquelles dones que van ser mortes injustament", va aclarir Josep Pujol, responsable del grup de joves Q-Fois, l'entitat encarregada de dur a terme la representació.

A banda de l'escenificació de la història de Caterina, el nucli antic de Sant Feliu va acollir altres espectacles vinculats amb el món de la bruixeria. D'una banda, es va realitzar el ja tradicional ball dels Samaniats, on un grup de bruixes ballaven en honor a Satanàs al ritme de la música de Marcel Casellas. Per la seva part, els més petits també van fer la seva pròpia interpretació del ball.

Un altre dels plats forts de la jornada d'ahir van ser les parades que es van instal·lar en alguns dels carrers més cèntrics del nucli antic. Tot i que en la majoria d'estands es podien trobar productes ar- tesanals, com ara embotits, bijuteria o figures, n'hi havia un ampli gruix de vinculades al món de l'esoterisme. Llibres sobre la reencarnació, la hipnosi i la telepatia convivien amb espelmes per fer encanteris, amulets de la sort i, fins i tot, petites veles on es tiraven les cartes. En general, els paradistes, molts disfressats de bruixes i bruixots, es mostraven contents amb les vendes. "La veritat és que hem notat la crisi a totes les fires, però aquí a Sant Feliu la cosa està anant molt bé i les vendes són similars a les de l'any passat", explicava Ferran Guiradó, veí d'Arbúcies que tenia una parada a la fira on es podien trobar des de tomàquets ecològics fins a herbes naturals per fer front a les dolències cròniques, o "rosa de Jericó per purificar-nos per dins", afegia.

D'altra banda, al llarg de la jornada d'ahir també es van realitzar, per tercer any consecutiu, visites guiades pels voltants de Sant Feliu en les quals es va explicar als assistents la vinculació del municipi amb la bruixeria del segle XVII.

Tot i que el gruix d'activitats es va concentrar en el dia de Tots Sants, Sant Feliu va acollir dissabte a la nit la 9a Fes-Ta Bruixa. Sota el títol Mitologia 1.9 , l'entitat Q-Fois va preparar una representació teatral vinculada amb el món de la bruixeria que va començar a la plaça de l'Església, va seguir al Serrat de les Forques i va tornar al seu punt inicial. L'espectacle, que narrava la història d'una dona que es queda embarassada d'un monstre al segle XI, va tenir la participació del grup de dansa Koaklarrea, amb seu a Zugarramundi, una localitat de Navarra, i del grup Cremats d'Olosc, que van realitzar una espècie d'espectacle pirotècnic. La festa de dissabte a la nit va anar seguida de l'actuació de l'Orquestra Mitjanit a l'Ateneu, que es va allargar fins a altes hores de la matinada.

Un accident de trànsit

L'únic punt negatiu de la Fira de les Bruixes va ser l'accident de trànsit que hi va haver dissabte, a 1/4 d'11 de la nit, a la carretera d'accés al municipi (B-431). Quatre vehicles -un BMW, un Opel, un Renault i un Peugeot- es van veure involucrats en una topada provocada per la invasió del carril contrari d'un dels cotxes. Una persona va resultar ferida greu en l'incident, en el qual es van veure involucrades un total d'11 persones.

Peter C., veí de Manresa de 29 anys, va ser evacuat en ambulància a l'Hospital General del Vic, on, segons van informar des del mateix centre mèdic, va passar la nit en observació i se li va donar l'alta al matí. Pel que fa a la resta dels ocupants dels vehicles, la majoria van tenir fuetades cervicals.