Les reunions entre l'Ajuntament de Sallent i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per recuperar el paratge natural de la Corbatera, que en el darrer any s'ha vist afectat per quatre vessaments del col·lector que transporta les aigües salobres de les mines del Bages fins al mar, han arribat a bon port. En el conveni signat per les dues administracions, l'ACA assumeix el cent per cent dels danys ecològics (valorats en uns 140.000 euros). D'aquesta manera, l'Ajuntament no haurà de posar-hi ni un euro d'entrada i "només" s'haurà d'encarregar de supervisar i coordinar totes les actuacions.

Tot i que el conveni ja està aprovat i signat, les tasques per recuperar la Corbatera, un bosc de ribera d'alt valor ecològic perquè és en una ruta migratòria, no s'iniciaran fins que el Govern català hagi construït el nou col·lector de salmorres. Empar Arenas, regidora de Medi Ambient de Sallent, explica que, a banda de negociar amb l'ACA la recuperació del bosc de ribera afectat per la sal, "també hem vetllat per les obres del nou col·lector", ja que no "serviria de res" replantar els arbres en una zona que té "unes probabilitats elevadíssimes de tornar a patir un vessament".

El projecte del Govern preveu el desdoblament de la canonada des de les mines del Bages fins a Abrera (el tram fins al Prat ja està desdoblat) i és previst que sigui aprovat pel Parlament durant el primer semestre del 2010. La construcció, però, es farà per fases i l'ACA ja va explicar el mes de juny passat que estava estudiant avançar la renovació del col·lector de salmorres en els trams més conflictius, com podria ser el de la Corbatera, però de moment no hi ha res en ferm.

Sensibilitat verda

La regidora Empar Arenas ha volgut ressaltar la "sensibilitat" envers la Corbatera que ha fet palesa l'ACA en tot moment. L'ACA és la propietària de la canonada, però l'encarregada de gestionar el col·lector és Agbar, que té contractada una pòlissa de responsabilitat civil amb Zurich. Les negociacions amb les empreses privades van suposar un estira-i-arronsa que no s'acabava mai. Per això, "ens hem posat d'acord les administracions, hem sortit del conflicte i hem arribat a un compromís", diu Arenas, que afegeix que "l'Ajuntament i l'ACA sempre hem tingut la mateixa idea i sensibilitat, que ha estat la de posar al davant la Corbatera".

Tot i que en el conveni surt com a obligació de l'ACA "fer front al conjunt de despeses generades pels vessaments del col·lector de salmorres en l'àmbit de la Corbatera", Arenas ha explicat que "això no vol dir que l'ACA acabi assumint totes les activitats" i que, per tant, Agbar surti impune de les responsabilitats, "sinó que, pel bé de la Corbatera, l'ACA ho assumeix, però després ja reclamarà, a través dels seus serveis jurídics, a Agbar i a Zurich".

El doble del previst

L'àrea afectada pels quatre vessaments de salmorra que hi ha hagut a la Corbatera en l'últim any està dividida en dues zones. La primera (al nord del gràfic) correspon als trencaments de la canonada que van tenir lloc l'agost i el novembre del 2008. En aquell moment, la sal va provocar que morissin 136 arbres i que una trentena més quedessin greument danyats, i que va afectar una superfície de gairebé 14.000 metres quadrats. El peritatge que va encarregar l'Ajuntament ho va valorar en 94.937,20 euros. Mentre es negociava qui es feia càrrec de la destrossa, el col·lector va tornar a petar cent metres més avall, i va afectar una altra àrea de la Corbatera.

Ara, el conveni ha pogut recollir les dues zones salinitzades i des de la regidoria de Medi Ambient del consistori de Sallent "estem molt contents perquè hem aconseguit el 200% del que estava previst". A més a més, "aprofitarem una subvenció que ja estava atorgada per no deixar serrells". La regidora de Medi Ambient ha ressaltat que "si haguéssim reclamat per la via judicial, tal com reclamava l'oposició, només hauríem pogut recuperar els danys i ens hauríem d'haver fet càrrec de la restauració i el manteniment d'un any, sempre que el jutge ens donés la raó".

Tot i que ahir l'ACA no va poder concretar-ho, Arenas ha avançat que el projecte del nou col·lector preveu deixar la Corbatera lliure de canonades que transporten residus salins. Així, es construirà "una única canonada contínua" des del polígon industrial fins a la riera Gavarresa i "la vella quedarà inutilitzada".