El Govern ha posat en marxa el procediment que hauria de culminar amb la creació de la nova comarca del Moianès. El diari oficial de la Generalitat ha publicat aquest dilluns l'anunci pel qual se sotmet a informació pública la proposta feta per nou ajuntaments per al reconeixement d'aquesta demarcació. Durant el període d'un mes, s'hi podran presentar al·legacions.

Tal com ja va informar Regió7, el 22 d'abril passat el Consorci del Moianès va lliurar al departament de Governació i Administracions Públiques la documentació per sol·licitar el seu reconeixement com a comarca i, alhora, la seva posterior inclusió en la futura vegueria de la Catalunya Central.

Aquesta petició es va lliurar als representants de la conselleria acompanyada d'una memòria justificativa i dels acords dels plens municipals dels ajuntaments implicats -tret del de Santa Maria d'Oló- en què es posava de manifest la voluntat de ser comarca.

Fonts del departament de Governació van informar ahir a Regió7 que no hi ha un calendari fixat i amb data final per culminar aquest procés, però que se segueix fil per randa el que estableix la legislació vigent que regula el procediment per a la creació de comarques a petició dels municipis. A la tramitació encara li espera un camí llarg, ja que un cop es tanqui el període d'exposició pública n'ha d'elaborar els informes corresponents, en aquest ordre, els ajuntaments i consells comarcals afectats; la comissió de delimitació territorial i, finalment, la comissió jurídica assessora.

Finalment, amb aquests informes sobre la taula el departament de Governació n'ha de redactar l'avantprojecte de llei que, finalment, haurà d'aprovar el Parlament.

De fet, en el moment que la delegació del Moianès va presentar formalment la petició ja es va deixar clar que el procés no es culminarà en aquesta legislatura ni en l'escenari més optimista, però sí que es confia que pugui ser una realitat a mitjan 2011.

Un dels principals arguments que esgrimeixen els municipis sol·licitants de la comarca és que es podria disposar d'una millor gestió de serveis que actualment es perceben des de tres comarques diferents: Moià, Calders, Monistrol de Calders, l'Estany i Santa Maria d'Oló són al Bages; Castellterçol, Castellcir, Sant Quirze Safaja i Granera són al Vallès Oriental; i Collsuspina a Osona.