A

les 9 del matí, una quarantena d'alumnes de l'escola rural de Fonollosa entraven ahir a classe com qualsevol altre dia. Però ho feien sense motxilles, carpetes i llibres, perquè els esperava una jornada reivindicativa, "per compartir el sentiment catalanista que ara ens toca mostrar més que mai", i alhora didàctica, "per conèixer una mica més qui som".

És com el director del centre, Ricard Reguant, expressava la filosofia de la matinal d'activitats a l'escola el Dia de la Constitució, "en què no hi ha res a celebrar". Com per la Hispanitat, la proposta va tenir el suport unànime del consell escolar, si bé el 12 d'octubre hi va haver més participació. Ahir, hi havia uns 40 alumnes (d'un total de 150), acompanyats pels pares, i per 6 dels 14 professors.

"Cal aprofitar totes les formes de protesta", deia una de les mares, que és una periodista lituana establerta a Salelles. Però més enllà d'això, "també hem vingut per saber més de la nostra història a partir d'una base documentada, i no inventada com ens explicaven a nosaltres", deia un matrimoni de Rajadell amb dos fills a l'escola. Es referien a l'acte central d'ahir: una xerrada sobre les constitucions catalanes que el Decret de Nova Planta va derogar el segle XVIII. Va ser a càrrec de dos membres de l'associació de recreació històrica Miquelets de Catalunya, que van satisfer grans i petits, als uns més aviat amb les explicacions, i als altres amb els vestits d'època.

El vessant lúdic va consistir en un esmorzar i en jocs de cartes tradicionals catalans.