El departament de Territori i Sostenibilitat va confirmar ahir a aquest diari que Efienergia, l'empresa que vol instal·lar un abocador a Sant Mateu de Bages, l'ha dut als jutjats en no estar d'acord amb la decisió de la Generalitat de denegar la llicència a l'empresa.

Fonts del departament van indicar que "tenim entrada del recurs contenciós administratiu interposat per Efienergia contra la resolució per la qual es denega l'autorització ambiental per l'activitat de dipòsit controlat de residus no perillosos situat al paratge de la Vinya de tot, en terme municipal de Sant Mateu de Bages". Les mateixes fonts van concretar que "en aquests moments" el cas "està en mans de la nostra assessoria jurídica, que l'està avaluant i és qui portarà el procés", sense detallar si el departament que lidera Santi Vila farà alguna valoració sobre el contenciós.

Tal com ha anat explicant aquest diari, el projecte per instal·lar un abocador de deixalles compactades a Sant Mateu (conegudes com a bales d'ecoparc), es va començar a conèixer el 2011 i de seguida va generar polèmica entre el veïnat de Callús, ja que el dipòsit trepitjaria terme municipal de Sant Mateu, però estaria a tocar de la població de Callús. Les possibles pudors i el fet que en els seus inicis el projecte es presentés com la restauració d'un paratge malmès va alertar els ciutadans, que es van organitzar sota la plataforma Salvem Callús per denunciar que es tractava d'un projecte "d'abocador encobert".

Després de mesos de polèmica, la Generalitat va decidir no atorgar la llicència ambiental al promotor, en entendre que el projecte d'Efienergia no garantia la protecció del medi ambient. L'empresa va recórrer la decisió al mateix departament, i la resposta va tornar a ser la mateixa: no. Després va fer un recurs d'alçada davant el conseller Santi Vila, que també es va mantenir ferm en el no. Davant d'això, la via administrativa per aconseguir la llicència quedava esgotada i l'única possibilitat era ja la via judicial.

Decisió judicial

El passat divendres aquest diari informava que Efienergia havia dut el cas als jutjats. I ahir la Generalitat va confirmar que tenien constància de l'entrada del contenciós. Ara, el cas queda en mans d'un jutge, que haurà de decidir qui té raó: si el Govern, que ha denegat el permís per motius mediambientals, o l'empresa, que està convençuda que el projecte es pot fer a Sant Mateu i que s'adapta totalment a la legislació vigent.