L'escena es repetia amb bona part dels mateixos actors, amb les mateixes cares de satisfacció, tot i que també més esgotades. I és que entre l´una i l´altra havien transcorregut exactament 12 hores. Les que separaven el moment d´obertura de les meses instal·lades a l´institut Castellet de Sant Vicenç, a les 9 del matí, de l´instant en què un dels voluntaris cantava en veu alta els resultats totals de la suma de les vuit urnes, just passades les 9 del vespre.

Tots dos moments van ser subratllats amb sengles aplaudiments. El primer, perquè es donava inici a una diada històrica. El segon, perquè es posava el punt final a una jornada transcorreguda sense cap incident, havent quadrat totes les taules a la primera i amb un resultat final, quant a participació, que superava els pronòstics i apostes que, abans de posar en marxa el procés participatiu, feien de portes endins els mateixos voluntaris. «Coincidíem que si superàvem els 2.500 vots totals seria un molt bon resultat i hem acabat molt per sobre», manifestava un dels integrants de les meses poc abans de les 8 del vespre, quan ja feia una hora que s´havia superat la barrera dels 3.000. Els voluntaris subratllaven que amb aquella xifra ja s´havia superat la participació d´unes eleccions en tota regla i amb tot l´aparell administratiu com eren les del Parlament Europeu, del mes de maig passat (en aquella ocasió van prendre-hi part 2.930 persones). Exactament, ahir a Sant Vicenç van decidir expressar-se a les urnes un total de 3.137 persones. I entre els voluntaris també generava una notable satisfacció, una hora més tard, veure que el recompte mostrava una xifra prou notòria de nos a un estat propi. «El no també ha vingut a votar, i això és molt important», subratllaven.

Va ser un tancament de meses que, vista l´experiència de molts dels seus integrants en les conteses electorals, es va complir amb tot el rigor, i amb el seguiment d´una cinquantena de persones que n´esperaven el resultat final. Alguns aprofitaven per fer-se les darreres fotografies amb les urnes per deixar constància d´una jornada que, ara com ara, és històrica. D´altres, la majoria, aprofitaven per fer tertúlia al voltant de les xifres de participació i de quina incidència acabaria tenint aquest procés participatiu.

Entre els que seguien l´escrutini hi havia Sílvia Tardà, que, com explicava aquest diari en l´edició de dissabte, és una activa membre de l´ANC que havia renunciat a fer de vocal per posar la seva tasca de taxista gratuïtament en favor de la jornada. «Al final he acabat fent gairebé una desena de viatges, i he dut unes 25 persones, perquè en alguns casos ja s´havien organitzat per venir juntes. Crec que està prou bé».

El col·legi tancava portes molt poc després de les 8, sense cap cua però encara amb algun votant d´última hora, i amb els integrants de les meses, com és preceptiu, cloent la jornada dipositant el seu vo. Una hora escassa de recompte donava pas als resultats finals, subratllats amb els darrers aplaudiments, abraçades i felicitacions, mentre els voluntaris acabaven de fer net d´urnes de cartró, sobres i paperetes.