Sant Vicenç obrirà demà la nova biblioteca, que s'ha ubicat en un solar on fa pràcticament un segle ja n'hi havia hagut una de la qual fins ara no es tenia constància. Ho ha posat al descobert una recerca duta a terme per l'historiador local Jordi Suades i el manresà Jordi Bonvehí sobre l'Ateneu, que durant cent anys va ser una popular sala de ball fins que es va enderrocar el 2007 per construir-hi el complex cultural que ara s'estrena. L'espai Ateneu. Història de la Societat Ateneu i la Biblioteca Salvador Vives Casajuana es presenta aquest vespre a les 8 al nou auditori.

La descoberta s'ha fet analitzant els mateixos estatuts de la Societat Ateneu de Sant Vicenç de Castellet, la societat anònima d'empresaris i veïns del poble que el 1920 va adquirir (per 18.000 pessetes) l'antic saló-cafè del Casino i la part del solar que quedava per construir (i on el 1928 s'ubicaria el nou cafè de l'Ateneu, ja separat de la sala de ball).

En aquests estatuts "descobrim que hi figura un bibliotecari", explica Bonvehí, "i es parla que té la tasca concreta de fer un catàleg de les obres que es portin a la Societat i oferir un servei de préstec als socis". No s'han trobat fotografies ni referències sobre les característiques de la biblioteca, de manera que "es desconeix la grandària i el volum de llibres que tenia", i tot apunta que no era una biblioteca popular, sinó exclusiva per als socis. Tanmateix, altres documents indiquen que, el 1931, la Societat Ateneu "tenia una escola mixta d'uns 40 alumnes amb servei de biblioteca", explica Suades, de manera que "aquest servei que inicialment era per als socis, també podria haver servit de biblioteca escolar". L'última referència que se'n té és del 1938, en què ja no apareix la figura del bibliotecari en documents de l'Ateneu.