Sallent reclamarà a la Generalitat que inclogui aquest municipi en l'àmbit de bonificacions de peatges a la C-16 que s'aplica del gener passat en hora punta per als recorreguts interns entre Sant Fruitós i Sant Vicenç. La demanda es farà per iniciativa de quatre veïns que en dues setmanes han recollit 260 signatures a favor de la proposta i que, aquest mateix matí, faran arribar a l'Ajuntament perquè la traslladi a la Generalitat. L'alcalde, David Saldoni, ja va avançar ahir que "ens farem nostra la petició i la portarem a la conselleria".

Els impulsors de la campanya signen com a grup per la igualtat en els peatges de l'autopista Terrassa-Manresa, i reclamen l'extensió dels descomptes "perquè som l'únic terme del Bages per on passa l'autopista que no ens beneficiem de les rebaixes", lamentava ahir un dels seus membres, Climent Sensada.

Des del gener, i si es fa amb teletac, els dies feiners i en hora punta hi ha descomptes del 50% per als moviments de l'entorn de Manresa per als vehicles que entrin i surtin a l'autopista pels enllaços de Manresa sud i centre o Sant Fruitós; i del 100 % per als moviments interns entre Sant Vicenç i els enllaços de Manresa sud, centre i Sant Fruitós. En tots dos casos queda exclòs l'accés de Santa Anna, que és el que es reivindica des de Sallent. En el document que acompanya les signatures s'exposa que Sallent queda exclòs per tan sols una distància d'1,5 quilòmetres, "i això fa que patim un greuge comparatiu i siguin vulnerats els principis d'igualtat i equitat".

Diversos col·lectius afectats

Els impulsors de la campanya entenen que aquest greuge afecta usuaris de col·lectius diversos que utilitzen diàriament o de forma habitual l'autopista, i que es veuen perjudicats respecte els veïns de poblacions molt properes al no tenir els descomptes.

D'una banda, diuen que se'n ressenten els industrials i comercials, a qui "s'està provocant sense voler una competència deslleial". També afecta els treballadors, "que han de pagar per anar a treballar", o als estudiants universitaris "que pateixen una discriminació com altres estudiants de la zona". Així mateix, també consideren injusta aquesta exclusió pel fet que, a diferència de Sallent, alguns dels municipis que gaudeixen de les bonificacions "tenen transports alternatius, com el tren".

Segons va explicar ahir a aquest diari l'alcalde, David Saldoni, veu "de molt bon ull la proposta", i va assegurar que "jo també la signaré". En relació a les reticències que pugui tenir la Generalitat pel fet que Sallent és la porta d'entrada a l'autopista i això pugui beneficiar tothom que vingui de més amunt, "hi ha les solucions tecnològiques per discernir entre els usuaris habituals amb residència a Sallent o a la comarca, i els que hi passen de forma esporàdica". A més, entén que la pròpia fórmula de limitacions horàries amb què s'apliquen els descomptes, ja és un mecanisme de discerniment.