Els treballadors de la planta cardonina d'Ercros (que explota la sal del runam vell) van recórrer ahir amb una marxa lenta en cotxe de gairebé 2 hores els més de 30 quilòmetres que separen Sallent de Cardona per exigir la continuïtat de l'empresa davant dels forts indicis del seu possible tancament a final del 2017. La direcció mai no ho ha comunicat oficialment, però els treballadors temen el pitjor, i ja s'han començat a mobilitzar.

La protesta va congregar una trentena de vehicles que, sota la supervisió dels Mossos, amb sis mitjans terrestres i un d'aeri, es van fer notar amb el seu pas lent entre el trànsit que circulava un divendres d'agost a la tarda per un tram de l'eix del Llobregat i el Transversal, i per la C-55 des de Sant Joan fins al nucli de la Coromina, on es va acabar la protesta poc abans de les 7 de la tarda. La plantilla d'Ercros a Cardona (de 35 treballadors) es va abocar en la marxa -tret dels 4 que van haver d'anar a treballar i qui estava de vacances. També ho està l'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, que no els va poder acompanyar, però en absència seva ho van fer els tinents d'alcalde Aida Molner i Joan Hernández, així com alguns veïns, i companys que treballen a les plantes que ICL explota a Sallent i Súria, en solidaritat amb la plantilla d'Ercros.

"No hi ha res d'oficial, però sí que ens han dit que les possibilitats que Ercros continuï a Cardona són poques", lamentava ahir el delegat de personal d'UGT en aquesta planta, Josep Maria Peña, "i per això som aquí". Ercros mai no ha dit que tancaria, però tampoc no ho ha negat, "i nosaltres hem de jugar amb això", apuntaven ahir els treballadors. Temen els efectes que pugui tenir el ja anunciat tancament de la planta d'Ercros a Flix, i la transformació que haurà d'aplicar a la de Vila-seca, que es proveeix de la sal extreta de Cardona per fer clor. I és que, com ja ha anat explicant aquest diari, la UE ha establert que a final del 2017 hi ha d'haver un canvi tecnològic que obliga a deixar de fabricar clor mitjançant mercuri, com es fa ara, i passar a la tecnologia de cèl·lules de membrana. Això requereix una sal més pura que la que s'extreu de Cardona, i Ercros ja ha anunciat la voluntat de comprar la sal vacuum (més refinada) que Iberpotash produirà a Súria. A més, Bayer Covestro, que és el principal client de la producció que fa Ercros amb la sal de Cardona, també ha anunciat que vol marxar a final del 2017, la qual cosa faria reduir encara més la demanda.

Tot plegat ha posat en màxima alerta els treballadors d'Ercros a Cardona, que ahir van iniciar la primera d'un seguit de mobilitzacions que preveuen per a les properes setmanes per exigir a l'empresa que no tanqui (vegeu més informació a l'entrevista de la pàgina següent).

La protesta d'ahir va voler recórrer expressament diverses poblacions vinculades amb la mineria, des de Sallent fins a Cardona, passant per Súria, "perquè sabem que aquests companys també ens donen suport", apuntava ahir el també delegat sindical d'UGT, José Antonio Valverde. Va ser una marxa sense incidències, però ben notòria, en què els clàxons anaven sonant al llarg de tot el recorregut, i en què tampoc van faltar cartolines amb eslògans de protesta enganxades als vidres, ni banderoles dels dos sindicats -UGT i CCOO- que representen els treballadors d'aquesta planta.

"Ens podem donar per satisfets per tot el suport rebut", apuntava Valverde al final de la marxa d'ahir, i exigia "respostes" a l'empresa tot i que "no hi confio fins al setembre". Per la seva banda, fonts de l'empresa van explicar ahir a aquest diari que no hi ha cap decisió presa, perquè s'ha d'analitzar com pot afectar el canvi tecnològic que s'haurà d'aplicar.