"Ens sentim lligats a la muntanya i, com que la nostra feina consisteix a ajudar la gent, vam pensar que estaria bé traslladar aquest ajut més enllà, a un país com el Nepal, molt afectat pels efectes del terratrèmol de l'any passat", explica el manresà Pere Serral, actualment veí de Solsona, membre del grup de rescat de muntanya dels Bombers de la Generalitat.

Serral és un dels vuit components d'un equip que el pròxim 31 d'octubre viatjarà a dues de les valls de l'Himàlaia més afectades pel sisme del 25 d'abril del 2015, per portar-hi ajuda humanitària. L'expedició està formada per cinc bombers, tres dels quals de muntanya, una metgessa, una mestra i un guia muntanyenc, majoritàriament tots de la Catalunya Central. "A tots nosaltres ens agrada la muntanya, i alguns, a més, hi treballem. Per tant, el projecte és com una mena d'ajut del Pirineu a l'Himàlaia", afegeix Serral.

Al llarg de les darreres setmanes, ja han recollit 10.000 euros en una campanya solidària. Aquests dies ja estan ultimant els preparatius del viatge, que faran dilluns vinent. La previsió és estar-se tres setmanes al país, en dues de les valls del Nepal més afectades pel terratrèmol, Langtang i Dhunche. Allà, repartiran material escolar, faran atenció sanitària i compraran material per construir nous habitatges. També tenen previst ajudar en la mà d'obra per refer els edificis.

"Pensem que és una bona oportunitat d'anar a ajudar una gent que va patir una desgràcia ja fa més d'un any, de la qual molta gent potser ja no es recorda. Però encara queda molta feina per fer", assegura el terrassenc Jordi Coral, un altre dels bombers participants al projecte, que es fa amb la col·laboració de l'ONG Langtang Disaster Relief Fund.

"Un cop siguem allà, ajudarem on faci falta. La gent d'allà, quan sap per exemple que hi ha un metge, corre la veu de seguida entre ells", explica Marc Sabata, bomber de Cal Rosal, és un altre dels participants en l'expedició. En el projecte també hi participen la metgessa Sara Batista; la bombera voluntària de Castellfollit del Boix Montserrat Serral; el bomber Sergi Fernández, de Santa Maria d'Oló; l'educadora solsonina Alba Carralero i el guia de muntanya Jaume Garcia, de Figueres.

Les donacions econòmiques es poden fer al número 2100-0430-2102-00062772, amb el concepte "Nepal 16" (i indicar-hi de manera opcional el nom). Es pot avisar de la donació al correu bombersnepal16@gmail.com. També es poden comprar samarretes solidàries per 12 euros, que tenen el suport del cos dels Bombers de la Generalitat. La compra es pot fer a través del blog "Dels Pirineus a l'Himàlaia" creat a Madteam.org.

Finalment, s'han celebrat actes solidaris, l'últim dels quals dissabte vinent, a 2/4 de 10 del vespre, al teatre Conservatori de Manresa, on es duran a terme uns monòlegs solidaris. L'entrada val 12 euros (10 de manera anticipada), i també s'hi podran trobar samarretes.