La futura producció de sal vacuum per part d'ICL Iberia al Bages es farà mitjançant una segona i tercera plantes de tractament (afegides a la que està a punt d'entrar en funcionament a les actuals instal·lacions de la factoria a Súria), que s'ubicaran al polígon de la Pobla Sud d'aquesta població. Si fos necessari construir-ne una quarta, la reserva de sòl es fa ja en terme de Callús. Aquesta és la previsió que ha quedat fixada en el Pla Director Urbanístic de la Mineria al Bages, que ahir es va aprovar inicialment.

Un document, però, que no concreta cap previsió de planta de tractament al sector de Sallent, tot i que estableix la "prioritat de la restauració dels runams salins de Sallent i de Súria", aspecte que deixa a mans dels plans de restauració que l'empresa està tramitant en paral·lel amb Medi Ambient. Alhora, no es determinen els usos que tindran les instal·lacions de Sallent i Balsareny un cop hi cessi l'activitat (previst per d'aquí a 3 anys), sinó que només "formula directrius que el planejament municipal haurà de tenir en compte", i seran els ajuntaments els que els concretaran.

Es calcula que quan les tres plantes previstes al sector de Súria siguin una realitat es deixarà a zero el residu que es genera en el procés d'obtenció de la potassa i que ara va a parar als runams, ja que se li donarà sortida amb la transformació en sal vacuum i la seva posterior comercialització i, una part, es podrà evacuar a través del col·lector El Pla Director Urbanístic de la Mineria del Bages s'ha tirat endavant bàsicament com a document d'ordenació dels plans d'expansió d'ICL Iberia a la comarca, que passen per l'anomenat pla Phoenix, que es concentra al front de Súria, i pel tancament de l'explotació de Sallent-Balsareny, el 2019. Actualment, Iberpotash -filial d'ICl Iberia- té a punt per posar en marxa la primera de les plantes de tractament de sal vacuum, que s'ha construït a les instal·lacions de Súria. Quan entri en funcionament la segona de les plantes -una de les que aniria al polígon de la Pobla Sud, i que es podria fer realitat al llarg del procés de tancament del sector de Sallent- es valoritzaran 1,5 milions de tones anuals de la sal que ara va a parar al dipòsit salí del Cogulló, runam al qual queden 8 mesos de termini per poder-hi seguir abocant (la data límit és el 30 de juny vinent, en compliment d'una sentència judicial). Segons Urbanisme, amb la construcció d'aquestes plantes es generarà un terç del que actualment va a parar als dipòsits -comptant-hi també el del Fusteret de Súria- i es reduirà el 30% el consum d'aigua i la generació de salmorres.

Més via o més cinta

Per poder desenvolupar les noves plantes de tractament, el que fa el pla urbanístic és definir en el polígon de la Pobla Sud, que té 16 hectàrees i que estava qualificat per a naus petites i mitjanes, una única gran parcel·la d'11 hectàrees per a activitat minera, preveient-hi la segona planta de sal vacuum i tots els serveis que la complementen, i reservant sòl també per a una possible tercera planta de valorització.

Ara bé, per fer realitat aquestes dues plantes al sector del polígon la Pobla Sud, una de les condicions que posa el PDU és que per donar sortida al mineral que s'hi produeixi es valorin dues possibilitats. D'una banda, allargar 788 metres l'actual cinta transportadora fins a la nova planta per evacuar el producte en tren des de les vies existents. De l'altra, construir un ramal de ferrocarril de 2 quilòmetres que arribi fins a la segona planta. L'empresa s'haurà de pronunciar sobre quina de les dues alternatives acaba triant.

Aigua de les depuradores

El pla urbanístic també condiciona el futur de l'extracció de la potassa a l'existència d'aigua suficient per als seus processos, amb prioritat per a la restauració dels runams, i garanteix les infraestructures necessàries per fer-ho mitjançant la utilització de cabal provinent d'aigües tractades de depuradores de la comarca.

Precisament, s'han inclòs en l'àmbit del PDU els municipis de Manresa, el Pont de Vilomara, Sant Fruitós del Bages, Talamanca, Sant Joan de Vilatorrada i Santpedor per assegurar l'existència dels mitjans necessaris per dur a terme aquesta restauració. En aquests municipis, el Pla estableix determinacions d'obligat compliment per permetre el pas d'infraestructures de portada d'aigua des de les depuradores municipals. També s'hauran de facilitar les instal·lacions necessàries per restaurar les surgències, és a dir, les filtracions d'aigua salinitzada.