06 de desembre de 2016
06.12.2016

Esfune calcula un sobrepreu anual d'1,6 milions d'euros en serveis d'enterraments al Bages

L'associació per la liberalització funerària s'ofereix per redactar l'estudi d'un servei públic comarcal

05.12.2016 | 18:40

L'associació Esfune, entitat nascuda a Manresa per reclamar la liberalització del mercat funerari a Catalunya, calcula que al Bages es genera anualment un sobrepreu pels serveis d'enterraments d'uns 1,6 milions d'euros. Ho argumenta el seu president, Aureli Sánchez, arrel d'una sol.licitud que l'associació ha entrat al Consell Comarcal del Bages en què a presta a col.laborar «gratuïtament» en la comissió que ha d'elaborar un estudi sobre la viabilitat d'uns serveis funeraris públits d'àmbit comarcal. 

Esfune basa la seva afirmació en el fet que, pels preus que es mouen actualment en el mercat funerari bagenc i els imports que tenen calculat que es podrien cobrar realment per prestar aquests serveis, estimen que de mitjana cada servei funerari que es presta a la comarca té un sobrepreu d'uns 1.000 euros, que es multipliquen pe les aproximadament 1.600 defuncions que hi ha de mitjana anual (segons l'Idescat).


Uns sobrepreus que, argumenta Esfune, «són conseqüència de les dificultats per a la implantació de noves empreses funeràries, per culpa de les restriccions en les ordenances municipals il.legals existents, i poca o nul.la voluntat dels polítics d'afavorir la liberalització als seus municipis». Parla d'il.legalitat pel fet que el 2010 el Parlament va aprovar una modificació de la Llei que regula el sector i va donar sis mesos als Ajuntaments «per adequar les seves ordenances municipals a la legalitat vigent, i només ho ha fet el de Manresa». Esfune defensa que el funerari és un sector que ve d'una situació concessional «que requereix claredat i legalitat, dues premisses de les que la comarca n'és deficitària».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2019 a Catalunya

Calendari Laboral 2020 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2019/20