El Consell Comarcal del Bages ha finalitzat les obres del projecte de portada d'aigua que ha de permetre resoldre els problemes d'abastament que tenien els nuclis de Fonollosa i Camps (Fonollosa) i Castelltallat (Sant Mateu de Bages). L'obra permet garantir el subministrament a aquests nuclis de població amb aigua provinent de la xarxa de captació del Cardener. L'obra hidràulica es va adjudicar per un import de gairebé 367.000 euros i les connexions de servei elèctriques associades a l'obra es van contractar per uns 50.000 euros.

Les obres han consistit en tres actuacions que ja s'han anat posant en servei gradualment a mesura que s'han anat finalitzant. D'una banda, el sistema d'impulsió de Fontanet a Comallonga, amb la instal·lació d'una nova canonada de 2.345 metres, que, partint del final de la del sistema Bages-Cardener actualment en servei, situada en una cota de 430 metres, la fa arribar fins al dipòsit de Comallonga (cota 670 metres).

De l'altra, la construcció d'una canonada que dobla el ramal de servei existent des del pou nord de Camps fins a Can Olís i substitueix la provisional existent fins al dipòsit de Camps, amb una longitud total de 3.894 metres. La tercera intervenció ha estat la construcció d'un nou sistema d'impulsió de 4.239 metres que, partint del dipòsit de Cucala (cota 687 metres), impulsa l'aigua fins al dipòsit de la Serra (cota 916 metres).

L'execució del projecte s'ha anat cobrint a través de diferents subvencions que ha anat obtenint el Consell Comarcal del Bages durant els últims anys per fer-lo viable. Els recursos obtinguts minimitzen les aportacions municipals a l'obra i, per tant, la seva repercussió sobre les tarifes municipals del servei de subministrament d'aigua.

El Consell Comarcal del Bages és el responsable de la gestió del servei comarcal d'abastament d'aigua en alta Bages Cardener des de l'any 2007. El sistema comarcal actualment en funcionament inclou el subministrament d'aigua en alta als municipis de Fonollosa (sector de Canet de Fals i nord de Camps), Sant Mateu de Bages (sector de Sant Mateu de Bages), Sant Salvador de Guardiola, Rajadell i Castellfollit del Boix.

El sistema en alta Bages Cardener serveix uns 246.836 m3 anuals als municipis que el configuren, i en global han representat el 68% del total de consum en baixa municipal.