La Festa del Panellet porta centenars de visitants al nucli antic de Castellgalí

El mercat i els actes tradicionals van posar el punt final a una celebració de tres dies

David Bricollé

David Bricollé

Aquest diumenge al matí hi havia moments que es feia fins i tot difícil circular a peu per la plaça Catalunya i el carrer Sant Antoni de Castellgalí, eixos d’un nucli antic que s’ha convertit en l’escenari central de la celebració d’un dels esdeveniments cabdals d’aquest municipi del Bages sud: la Festa del Panellet. Centenars de persones han desfilat al llarg de la matinal entre les parades d’artesania i d’oficis antics, i entre les exposicions que, sobretot, rememoraven la tradició agrícola, que han conformat la fira que ha donat esplendor a la diada. Un certamen que, combinat amb els actes tradicionals que donen sentit a aquesta Festa del Panellet, han posat un punt final exitós a tres dies de programació, culminades amb el repartiment del panet beneït que dona sentit a la celebració.

En aquest espai del nucli antic, el visitant hi trobava un mercat de productes alimentaris i artesans, una exposició de carros antics, una mostra de tractors i maquinària del camp agrícola català i també d’arts i oficis de pagès. A més, era visitable l’exposició de la 25a Trobada d’Escultors, un espai de jocs gegants tradicionals i tirolina i rocòdrom.

Pel que fa als actes més directament relacionats amb la celebració de la Festa del Panellet, va començar amb la missa solemne, a la sortida de la qual (al migdia) es van fer els balls de Castellgalí i una actuació de dansa tradicional a càrrec de l’Esbart Som Riu d’Or, alumnes de l’escola Sant Miquel i la Cobla de Terrassa. Finalment, a quarts de 2 es va fer el lliurament de premis del concurs de dibuix, que precedia l’acte de repartiment del panellet beneït.

El programa d’actes es va obrir ja divendres amb el concurs de dibuix i pintura, mentre que dissabte va tenir lloc un torneig de tenis taula i una concorreguda i seguida trobada de bèsties de foc amb la participació de figures de cinc municipis, entre les quals la local, el Dracgall.

Encesa del Dracgall de Castellgalí

David Bricollé

Després de la plantada a la plaça Catalunya, a quarts de 9 del vespre es va iniciar una cercavila en què les cinc figures van disposar de diferents punts on fer les seves enceses de foc. El recorregut va culminar a la plaça de l’Ajuntament, on va tenir lloc una nova encesa de cada figura, una altra de conjunta i espectacle final de la colla de diables de Castellbell.