La Generalitat desencallarà la construcció de les escoles de la Serreta, a Santpedor, i del Pla del Puig, a Sant Fruitós, que funcionen amb mòduls prefabricats des que es van posar en funcionament ara fa deu anys. Així ho ha confirmat el director general de centres públics del departament d´Ensenyament, Lluís Baulenas, en la visita que ha fet aquest dilluns al matí a les dues escoles, amb el compromís de començar a treballar des d´ara mateix per fer realitat els dos equipaments.

La intenció del Govern és poder licitar la redacció del projecte executiu i de direcció d´obra dels dos futurs centres abans de final d´any, i a partir d´aquí es preveuen reunions periòdiques del departament amb els arquitectes de l´obra i els respectius ajuntaments, direccions i AMPAS per consensuar «quin és l´encàrrec que volem» i definir uns equipaments adaptats als seus propis projectes educatius. Més enllà d´això, Baulenas no s'ha compromès amb cap data definitiva per a l´estrena dels dos futurs edificis, però ha assegurat que «no hem vingut aquí a vendre fum ni a fer promeses, sinó a començar a fer realitat un compromís que hem adquirit».

La Serreta i el Pla del Puig tenen casuístiques molt similars, i per això s´afrontaran en paral·lel. Són dos centres públics d´infantil i primària amb una línia des de P3 fins a 6è, que fa una dècada que funcionen en barracons i estan al límit de la seva capacitat, per bé que ni en un cas ni en l´altre no es preveuen noves línies quan disposin d´edifici perquè ja estan cobertes amb els altres centres existents. El problema són els barracons, «que ens encaixonen i necessitem més espais», ha apuntat la directora de La Serreta, Elisabet Costa. Per exemple, no disposen de cap sala gran per fer actes, ni tampoc tenen gimnàs, aula de ciències o biblioteca, però ara, «saber que ens faran l´escola, ens permet respirar amb tranquil·litat», ha dit Costa.

Santpedor, a més, té l´afegit que l´Ajuntament paga 12.000 euros anuals pel lloguer dels terrenys on hi ha instal·lats els barracons, del qual «quedarem deslliurats quan hi hagi l´edifici fet», ha apuntat l´alcalde, Xavier Codina. Una part de l´IES d´Auró de Santpedor també funciona amb barracons, però en aquest cas, per ara la Generalitat no ha fet cap previsió.

Tant Santpedor com Sant Fruitós fa temps que tenen cedits els terrenys a la Generalitat per a les futures escoles.