Segueix-nos a les xarxes socials:

Els Matiners estrenaran danses amb música de cançons de tradició oral

La fira, que recorda els fets ocorreguts al municipi durant la segona guerra Carlina, es farà el 14 de maig

La Fira dels Matiners d'Avinyó estrenarà enguany unes danses creades per a l'ocasió amb música inspirada en cançons recuperades de la tradició oral. El diumenge 14 de maig el municipi retornarà de nou al 1848, a la guerra dels Matiners, per reviure la revolta social i les disputes entre carlins i isabelins. El certamen de recreació històrica arriba enguany a la sisena edició.

Les representacions teatrals, que recreen el fets ocorreguts durant la segona guerra Carlina i escenes de la vida quotidiana de mitjan segle XIX, incorporen aquest any uns balls senyorials per festejar el casament entre la vídua de cal Verdaguer i l'hereu de ca l'Oliaire, que representen la burgesia de l'època. Les danses creades a l'estil del ball dels llancers, del segle XIX, són ballades per quatre parelles en quadre i consten de cinc peces.

La música dels balls s'ha compost a partir de cançons i melodies de la tradició oral avinyonenca que van recuperar i recollir en un llibre els musicòlegs Ramon Vilar i Josep Crivillé. La composició musical de les danses, a partir de les melodies recuperades, ha anat a càrrec de Pilar López Arcos, mentre que el músic avinyonenc Guillem Vilar s'ha encarregat de fer l'arranjament musical per a orquestra i ha dirigit l'enregistrament dels temes, que s'ha fet a l'estudi Recso. Anna Navarro, de l'Esbart Manresà, ha creat la coreografia i s'ha fet càrrec de la direcció dels dansaires, que lluiran un acurat vestuari dissenyat per a l'esdeveniment. El ball dels llancers en honor dels nuvis es podrà veure a la plaça Major dues vegdes: al voltant de les 12 del migdia i a 2/4 de 7 de la tarda.

Aquesta és la principal novetat en les escenificacions teatrals de la fira, que mantenen quadres tradicionals com les desfilades de les tropes isabelines i l'arribada dels carlins a Avinyó; les rentadores rentant roba als horts del molí i la demostració de la telegrafia òptica, a càrrec dels alumnes de l'escola Barnola.

Visites guiades i menú 'matiner'

Els assistents també tindran l'oportunitat de fer una visita guiada als cellers de cal Verdaguer i a l'Espai Matiners, el Centre d'Interpretació sobre el combat d'Avi-nyó, la guerra dels Matiners i la telegrafia òptica. Com cada any, hi haurà el dinar popular a l'era de cal Verdaguer i alguns restaurants del poble oferiran menús basats en el receptari de cuina dels Matiners, elaborat per la Fundació Alícia. Parades d'artesans i comerç local i música i danses tradicionals completen el programa.

Prem per veure més contingut per a tu