La recreació de les vagues que hi va haver a les fàbriques tèxtils de Sant Vicenç de Castellet l'any 1916 és la principal novetat de les escenificacions històriques de la Fira del Vapor. La festa, que s'ha presentat aquest dimecres al migdia, ha renovat la seva imatge i incorpora el Menú de Fira, un àpat amb productes habituals a principi del segle XX.

La Fira del Vapor, que arriba a la novena edició, posa enguany el focus de les recreacions històriques en el món industrial i obrer amb l'estrena de «La fàbrica en vaga», que reviurà la revolta que es va viure a les fàbriques Balet, Soler i Armengol, a principi del segle passat. El muntatge de la revolta dels obrers que reclamaven als empresaris els seus drets s'iniciarà a les fàbriques Balet i Soler i arribarà a la plaça de l'Ajuntament, on es farà la representació. Els fets històrics es podran reviure aquest diumenge a 3/4 de 12 del migdia i a 1/4 de 8 de la tarda. D'altra banda, el públic podrà descobrir la vida fora de la fàbrica amb visites guiades teatralitzades que escenificaran com vivien els obrers un cop sortien de treballar.

Una altra de les novetats destacades d'aquesta edició serà el Menú de la Fira, que es podrà degustar a cinc establiments de restauració del municipi i es podrà adquirir a dues botigues. L'àpat s'elaborarà a base de productes habituals de l'època i consistirà en bacallà esqueixat, pollastre rostit, crema de Sant Josep, aigua, pa i vi i tindrà un preu de 15 euros.

El certamen manté la representació de l'esquellotada, introduïda amb èxit l'any passat, que recrea les cercaviles i escarnis que els joves feien, amb un toc d'humor, als vidus que es casaven en segones núpcies a final del segle XIX i principi del XX. Els actors del grup de teatre Cul-i-Seu donaran vida als personatges de l'època en un muntatge que dirigeix Joan Maria Segura.

La Fira del Vapor retrà un any més homenatge a l'eclosió del tèxtil i a la transformació que a viure el municipi amb l'activitat de les fàbriques. Aquesta va ser, precisament, l'època de creixement del poble que, entre 1867 i 1920, va passar de 200 a prop de 2.000 habitants.