El conjunt de les comarques centrals desplaçaran un total de 150 voluntaris a la manifestació de l’Onze de Setembre a Barcelona. La mateixa organització de l’ANC ha estipulat que hi hagi 40 voluntaris per tram, 25 dels quals els aportarà l’assemblea territorial de la comarca corresponent, i els altres 15 provindran de les assemblees acollidores, en aquest cas de Barcelona i rodalia perquè, a diferència de l’any passat, és l’única ciutat on es concentrarà la manifestació.

Les comarques centrals ocuparan 6 dels 48 trams amb què s’ha dividit el mapa de la Diada. Majoritàriament s’aplegaran al sector de muntanya, entre la fila zero del passeig de Gràcia i Aragó, i els carrers València i Mallorca, i fins a Provença. La Cerdanya i l’Alt Urgell (que comparteixen tram) s’ubicaran al sector del Llobregat, amb la resta de comarques lleidatanes i tarragonines.

L’Alt Urgell i la Cerdanya, i el Moianès i el Solsonès compartiran tram, però, en canvi, el Bages en té dos, un per a Manresa i l’altre per a la resta de la comarca. Això vol dir que el Bages aportarà 50 voluntaris, i l’Alt Urgell i la Cerdanya, d’una banda, i el Moianès i el Solsonès, de l’altra, es repartiran els 25 que els corresponen per al seu tram. En total, les comarques centrals n’aportaran 150, i en tots els casos, les places ja estan cobertes.

Feina des de primera hora

El gros de la feina recaurà en els voluntaris de les assemblees acollidores, que de bon matí hauran de començar a preparar la logística. S’encarregaran de la senyalització dels trams, el marcatge i la col·locació de tanques i rètols, que ja tindran a punt per a quan arribin la resta de voluntaris provinents de les territorials d’interior, explica Josep Emili Puig, del Secretariat Nacional de l’ANC.

Els voluntaris de les territorials de fora estan convocats cap a les 3 de la tarda, just quan es preveu que comenci a arribar la munió de gent que participarà a la Diada. S’hauran de dirigir al punt de trobada habilitat en una carpa a cada tram, «i aquí comença la nostra feina», apunta el coordinador del voluntariat del tram de Manresa, Antoni Bozzo. «Haurem d’orientar la gent per mirar que se situï al tram que li toca», i els voluntaris es repartiran per tot el perímetre «per vigilar i actuar davant de qualsevol incidència, lipotímia o torçada de peu». Els responsables de cada tram disposaran de transmissors per avisar, si cal, al centre de comandament. A més, a cada tram també hi haurà seguretat i professionals sanitaris.

El moment clau arribarà a les 17.14 h, en què es desplegaran quatre grans lones de 16 x 16 metres i uns 40 quilos de pes des de cadascun dels quatre braços per on es distribuiran els manifestants, i un grup de voluntaris (diferents dels de les assemblees) s’encarregaran de fer-les avançar simultàniament fins a la fila zero. La idea és que tothom es vagi canviant la samarreta i es posi la de color groc d’enguany aprofitant el moment que la lona els passarà per sobre, «i aquí també haurem d’animar la gent a coordinar-se», diu Bozzo.La cultura popular serà present

Com ha passat aquestes últimes Diades, hi haurà xarangues, timbalers i manifestacions diverses de la cultura popular de cada territori. Entre d’altres, en aquest cas es preveu la participació dels Tirallongues de Manresa, i al tram que compartiran el Solsonès i el Moianès s’espera que també s’hi concentri la representació del pubillatge català.