El Bisbat de Vic defensa que les edificacions religioses de Sant Pere de Vallhonesta (Sant Vicenç de Castellet) i Sant Jaume del Clot del Grau (Castellfollit del Boix) són propietat de l'església i que el procediment per inscriure-les al Registre de la propietat va ser "supervisat per experts i amb la documentació pertinent". Davant de la denúncia del propietari de la finca on s'ubica l'església de Sant Pere de Vallhonesta i la casa de Cal Campaner per immatriculat en el Registre de la Propietat ermites i esglésies que pertanyen a masies i cases pairals del Bages, el Bisbat assegura que el que va fer va ser "posar ordre en les seves finques", ha dit a l'ACN el seu delegat de patrimoni cultural, Josep Martínez. La diòcesi, però, es mostra oberta al diàleg. "Si acredita amb documents la seva titularitat farem els canvis que facin falta", ha afegit.

Segons Martínez, la normativa que impedia a l'església ser titular de les edificacions, que va ser modificada el 2002, va ser el que va dur a l'església a voler "posar ordre" a les finques que consideraven que eren propietat seva a posteriori, com és el cas de les dues edificacions de Vallhonesta i la de Castellfollit del Boix. En cap cas, ha afegit, es va fer per "raons econòmiques". "Tenim documents que acrediten la titularitat del bisbat", ha assegurat el delegat de patrimoni cultural, posant com a exemple les consagracions del temple, les visites pastorals o, fins hi tot, les factures "malgrat que no existeixi un document de compra-venda", ha afegit, tor remarcant però que es tracta de propietats de l'església "de segles".

El tècnic del Bisbat insistit en el fet que el registre s'ha dut a terme amb la supervisió dels "experts" i amb la documentació escaient. "Si no, no l'hauríem pogut posar a nom del Bisbat", ha afegit.

Sorpresos del cas

Des del Bisbat reconeixen estar sorpresos de la denúncia que ha secundat Unió de Pagesos i especialment, de la queixa del propietari de la finca de Vallhonesta amb qui reconeixen haver "parlat" i haver-li sol·licitat documentació que demostri que les edificacions són seves. Segueixen "obert al diàleg" però, en tot cas, neguen que li hagin ofert Cal Campanar a canvi de no reclamar l'església. "Cal Campanar és una rectoria, no una masia. Fa 50 anys que està cedida a un centre excursionista que a qui va demanar l'autorització va ser a nosaltres", ha assegurat el tècnic.

Més casos

Unió de Pagesos ha fet una crida als propietaris de les masies amb edificacions religioses a què verifiquin al Registre de la Propietat que el Bisbat no en sigui ara el titular. En aquest sentit Martínez reconeix que des del 2002 el Bisbat de Vic ha inscrit més finques al Registre de la Propietat. No obstant això, insisteix en què sempre "ha estat pautat" i com en el cas de Vallhonesta "si algú després acredita que és seu estarem oberts al diàleg".

En tot cas, el delegat de patrimoni ha volgut remarcar que malgrat que es tracta de béns inscrits a nom del Bisbat de Vic "en realitat són de la parròquia, és a dir, de la comunitat".