Sant Fruitós de Bages viurà del 26 de juny al 2 de juliol una nova edició de la festa major, que enguany presentarà com a principals novetats la recuperació, després de 12 anys, de les figures de la pubilla i l´hereu, i també una gimcana turística com a proposta familiar per conèixer el poble i l´entorn. La zona del Cobert del Batre i la plaça Onze de Setembre tornaran a ser protagonistes, ara més que mai, amb la concentració de la gran majoria d´activitats per evitar la dispersió, tret dels concerts joves i una Holi Party.

Sant Fruitós no havia celebrat la festa del pubillatge des de l´última proclamació, la temporada 2006-2007, per falta de candidats. Ara s´aposta per recuprar aquesta tradició «que representi el nostre municipi, i amb voluntat que tingui continuïtat», segons apunta el regidor de Cultura i Festes, Xavier Racero. El dissabte 30 de juny, els aspirants passaran un examen previ a la proclamació, que es farà l´endemà, a 2/4 de 8 del vespre al Cobert de la Màquina del Batre.

El diumenge 1 de juliol també concentrarà l´altra gran novetat d´enguany. Es tracta de la primera Gimcana familiar de Festa Major. Amb el nom de «Les relíquies de Sant Fruitós», es proposa una activitat per equips apta per a famílies amb nens, amb proves que combinaran des dels jocs de cucanya o curses de sacs, fins a proves de geocaching o a l´estil d´una room escape per llocs històrics i emblemàtics del municipi. Començarà a les 10 del matí a la plaça de l´església, i les inscripcions ja són obertes i de franc a www.organitzemxtu.com/gimcana.

Més enllà d´això, la festa mantindrà la programació habitual i d´èxit d´aquests darrers anys tenint en compte «els col·lectius diversos que hi ha al poble i intentant buscar el màxim de participació», apunta Racero. En aquest context, la música tornarà a ser ben present, ja sigui amb orquestres com la Rosaleda o la Salseta del Poble Sec, amb la festa andalusa del divendres 29, o amb els concerts joves, que portaran Dj diversos i també grups com Itaca Band o Pachawa Sound. Per altra banda, es vol consolidar la trobada de grups de percussió, amb diverses activitats tot el dissabte 30 de juny, i amb la cercavila que començarà a 2/4 de 7, i que tindrà la participació de 8 grups.

La gastronomia també tindrà lloc a la festa amb la tercera edició del «7 de Tapes», del 27 al 29 de juny, que inclourà l´»Anem de tapes al Cobert!», el dia 28, en què la ´ruta´ es concentrarà al Cobert del Batre, amb l´oferta de 9 tapes (8 establiments i un artesà formatger), i 4 vins. Finalment, a la festa també hi haurà pirotècnia, i humor, amb una gimcana d´humor amarillo, d´una banda, i l´espectacle «I ara què?» amb l´actor Pep Plaza, de l´altra, dilluns.

L´arrencada, amb la infantil

El tret de sortida el donarà el Batibull, la festa major infantil, entre el dimarts 26 i el dijous 28 de juny, i que aquesta vegada creix amb un nou personatge; un capgròs fill de´n Fruitós i l´Anita i dissenyat per Galdric Sala i Pep Creus, però que l´organització es reserva per presentar en sorpresa.

La festa també es concentrarà al Cobert del Batre, on hi haurà un inflable. Dimarts 26, tindrà lloc una cercavila amb l´animació de Pep Callau, Pepsicolen i els Asmodaics i Golatiers. L´endemà hi ha previst un nou espectacle, festa del confeti, sopar de carmanyola i cinema a la fresca; i dijous arriba un dels plats forts amb el correaigua i la festa de l´escuma.