La revisió que l'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada vol fer de l'ordenança que regula les terrasses de restauració a la via pública ha encès l'alarma entre propietaris de bars i restaurants del poble.

No es prohibiran, però si la terrassa ocupa la calçada (no una vorera o un passeig), com passa en la immensa majoria de casos a Sant Joan, haurà d'estar protegida amb una estructura de formigó davant de possibles accidents o envestides, i el cost de les obres haurà de ser a càrrec dels propietaris.

La normativa encara no s'ha canviat però la decisió del govern municipal és ferma, segons ha confirmat a aquest diari la regidora d'Obres i Manteniment, Laura Vilanova. De fet, als establiments que han sol·licitat el permís recentment per tenir terrassa aquest estiu, ja se'ls han comunicat els canvis, i tot apunta que no la posaran. Als que no l'havien treta perquè la mantenen tot l'any se'ls deixarà un marge de temps per adaptar-se, possiblement fins a l'1 de gener, apunta Vilanova, que té previst informar de tot el procés als afectats en una reunió convocada per al 10 de juliol.

Aquestes noves mesures són fruit «de les recomanacions i alertes que aquests darrers mesos ens han fet tant tècnics de la Policia Local com dels serveis territorials». Vilanova admet que hi té a veure el fet d'estar en alerta terrorista 4 arran dels atemptats a Barcelona de l'estiu passat, però sobretot a partir d'alguns incidents que hi ha hagut els últims mesos al poble, des de topades de cotxes mentre aparcaven o desaparcaven, fins a l'envestida, sense ferits, d'un vehicle en una terrassa d'un bar de Sant Joan l'estiu passat.

Per dins del poble es pot circular a un màxim de 30 km/h, i les terrasses que hi ha a la calçada reposen sobre una tarima de fusta, «però no n'hi ha prou, i no podem obviar les recomanacions dels tècnics», sosté la regidora. D'entrada, fins i tot s'havia plantejat prohibir-les, «com han fet altres municipis», però a Sant Joan hi ha molts establiments que no tenen l'opció de vorera, «i volem que hi continuï havent terrasses a la calçada». Per això, «hem treballat molt per buscar una fórmula que permeti encaixar cotxes, terrasses i seguretat», diu Vilanova, conscient que la mesura no agradarà.

Inquietud al sector

La proposta encara és molt desconeguda per bona part dels propietaris a qui pot afectar la mesura, però ja ha aixecat les primeres crítiques, especialmet entre els que no tenen terrassa i l'havien sol·licitada per a aquest estiu.

Propietaris del col·lectiu afectat, que prefereixen no identificar-se, han expressat a aquest diari «malestar i inquietud» davant una situació de la qual es queixen que no han tingut prou informació, i ara esperen la reunió, tot i que creuen que s'ha trigat massa.

Els que han sol·licitat el permís recentment es queixen que la decisió els ha agafat de sorpresa: «Ens podrien haver avisat abans i ja l'hauríem demanat al gener», mentre que si ara volguessin posar la terrassa, ja es veurien empesos a assumir les obres per a aquest mateix estiu. Però la mesura tampoc no agrada a la resta, que igualment hauran d'adaptar l'espai els propers mesos «amb uns costos que desconeixem però que haurem d'assumir nosaltres», com també la responsabilitat de possibles danys en canonades o cablatge, tenint en compte que hauran de foradar la calçada. A més, temen «que ens passi com amb el tabac»; que ara facin la inversió per adaptar-se al canvi i, després, un hipotètic futur govern torni a derogar aquesta norma.