11 de octubre de 2018
11.10.2018

Ferrocarrils celebra un segle de vida del funicular més antic de Montserrat

Una exposició a l'estació inferior rememora els cent anys d'història del servei que connecta amb la zona de Sant Joan

11.10.2018 | 10:29
Ferrocarrils celebra un segle de vida del funicular més antic de Montserrat

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha commemorat aquest dijous el centenari d'un dels seus transports més emblemàtics: el funicular de Sant Joan. El més 'veterà' dels tres que hi ha en funcionament a Montserrat (l'altre és el de la Santa Cova, també de Ferrocarrils, i el tercer el funicular aeri).

L'acte, que han encapçalat el president de Ferrocarrils, Ricar Font, i l'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, ha servit no només per recordar la història d'aquest servei que es va posar en marxa el setembre del 1918, sinó també per fer visible l'actualització que se n'ha fet el darrer any, amb diverses obres de modernització i posada al dia.

L'acte ha començat a l'estació inferior del funicular de Sant Joan amb l'obertura d'una exposició que repassa aquesta trajectòria d'un segle, a càrrec de l'historiador expert en transports Joan Carles Salmerón.

Tot seguit, la comitiva s'ha desplaçat amb el funicular panoràmic, que ofereix unes vistes espectaculars sobre Montserrat fins a l'estació Sant Joan Superior on s'han detallat les obres executades i en curs relatives a les infraestructures de Ferrocarrils.

En el cas del funicular de Sant Joan el que s'ha fet ara és continuar i culminar un procés de renovació que s'ha anat portant a terme progressivament.El primer va ser el canvi de cotxes, realitzat ja el 2015, que permetia passar de 48 a 62 passatgers en cada trajecte. El segon pas és el que s'ha fet més recentment, que ha consistit en la instal·lació d'un sistema mecànic nou format per una politja, una contrapolitja, un reductor, un sistema de fre i un motor trifàsic. La darrera actuació ha estat la revisió de la via. Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya ha dedica 2,2 milions d'euros a aquest projecte de remodelació.

La renovació no ha modificat el sistema tradicional basat en cable i motor. Els principals beneficis dels canvis són la minimització d'aturades i incidències, l'obtenció de més informació en casos d'avaria i la millora d'aspectes com ara la velocitat.

De moment, seguirà sent la mateixa, 1,5 metres per segon, i el viatge es mantindrà en els 7 minuts de durada. En el futur, però, s'espera que arribi als 3 metres per segon. Una major velocitat permetria alleugerir el pas dels visitants en les hores punta, però també es podria mantenir l'actual d'1,5 m/s en casos que hi hagi poca gent i no faci falta anar de pressa, perquè així es pugui gaudir més dels espectaculars paisatges que ofereix el recorregut.

El primer dels funiculars montserratins

El funicular de Montserrat a Sant Joan va ser inaugurat el setembre del 1918 per comunicar la part exterior del monestir amb l'ermita de Sant Joan, situada a la part alta del massís, on també hi ha el mirador. L'èxit assolit per la línia va deixar en evidència aviat la seva escassa capacitat de transport, i el 1926 va ser substituït per una nova instal·lació, amb un ample de via diferent i vehicles de més capacitat. El 1986 va ser integrat a la xarxa de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, i l'any 1997 va ser sotmès a un ampli procés de modernització, durant el qual va ser dotat d'uns nous vehicles. El funicular de Sant Joan ofereix una impressionant panoràmica de Montserrat a 1.000 metres d'altitud, i permet contemplar les millors vistes de la muntanya.

La pujada amb aquest funicular és un viatge amb un grau màxim de pendent del 65% per a completar un total de 248 metres de desnivell, i un recorregut de 503 metres. S'agafa especialment per fer una excursió clàssica com és la de Sant Joan a Sant Jeroni, i per això és el funicular més utilitzat. Dels 493.254 viatgers en funicular del 2017 a Montserrat, 339.780 corresponen al de Sant Joan, per 153.474 de la Santa Cova.

Aquests remuntadors van néixer a la meitat del segle XIX com una alternativa ideal a les vies ferroviàries en llocs amb un fort desnivell. El primer funicular del món es va inaugurar a Lió l'any 1862, i unia Rue Terme amb Croix Rousse. Després també en van entrar en funcionament a Budapest (1870), Viena (1873) i Istanbul (1875), i el 1888 va posar-se en servei el primer funicular amb un motor elèctric a Suïssa. Des d'aquell moment, el nombre de combois similars es va multiplicar i a Europa en van arribar a circular més de tres-cents.

Els avantatges d'aquest sistema de transport per cable (seguretat, funcionalitat i capacitat de transport) i la seva adaptació tant a zones urbanes com a la muntanya han provocat una reaparició amb força d'aquest tipus d'instal·lacions. Avui en dia, a Europa n'hi ha més de dos-cents en servei, set dels quals a Catalunya. El seu funcionament és molt similar al dels ascensors, amb un sistema de corrioles on els dos cotxes es fan mútuament de contrapès.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2019 a Catalunya

Calendari Laboral 2020 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2019/20