Sallent incorporarà a la seva imatgeria popular una nova geganta dedicada a la bruixa sallentina Joana la Negra. La iniciativa, sorgida de l'Associació per la igualtat Adona't de Sallent, pretén ser un homenatge a totes les dones que durant el segle XVII van ser acusades de bruixeria i portades a la forca. L'estrena del nou element festiu es farà aquest dissabte, a les 5 de la tarda, a la plaça de la Pau.

Jerònima Muntanyola, que era coneguda amb el sobrenom de Joana la Negra, va ser acusada de bruixeria, empresonada i jutjada a Sallent el 1618, on fou finalment condemnada a la forca i penjada. Ara, 400 anys després de la seva mort, el municipi li dedicarà una gegantona. Segons la presidenta d'Adona't, Ester Suades, «de bruixes no n'hi havia, eren dones independents i per nosaltres van ser les primeres feministes».

La nova geganta, obra del constructor Toni Mujal de Cardona, ha costat al voltant de 3.000 euros, que s'estan finançant a través d'aportacions populars. Per aquest motiu, l'entitat ha fet unes participacions amb les quals es poden fer aportacions de 5, 10, 20, 30 i 50 euros i, a canvi, es reben diferents obsequis com un clauer, una bruixeta de fang o una samarreta.

Des de l'entitat asseguren que la nova figura la podrà treure a ballar «qui vulgui», al costat del gegant Maqui, que també es va fer per subscripció popular, i la resta de gegants del municipi. El disseny de la geganta, que pesa al voltant de 20 quilos, vol defugir dels estereotips que han marcat la figura de les bruixes al llarg de la història. «No és lletja, ni té cap berruga», apunta Suades. La geganta vesteix una faldilla lila, davantal, camisa, cosset i un barret de bruixa. En una mà hi duu un farcell amb herbes remeieres i, a l'altra, una proveta, que traurà fum de colors.

L'acte d'inauguració de dissabte, que serà presentat per Ruth Trias, comptarà amb una cercavila amb la presència del gegant Maqui, els gegantons de Sallent, músics i grallers de l'Escola de música de Sallent juntament amb Roger Andorrà, els bastoners i les bruixes de Sallent. Prèviament, divendres, s'ha organitzat una xerrada sobre La cacera de bruixes a Catalunya, a càrrec de la metgessa i escriptora Maria Lluïsa Latorre, a la Sala Vilà i Valentí, a les 6 de la tarda.