Segueix-nos a les xarxes socials:

Castellbell perd el seu historiador, Joan Valls Pueyo

Valls, de 67 anys, havia editat 13 llibres, majoritàriament de la història del seu poble natal

Castellbell perd el seu historiador, Joan Valls PueyoARXIU/SALVADOR REDÓ

Castellbell i el Vilar ha pedut el gran recercador de la seva història local, Joan Valls Pueyo, que ha mort aquest diumenge a la nit als 67 anys d'edat, a causa d'una malaltia fulgurant.

L'acte de comiat serà aquest dimarts a les 11 del matí a la sala Joan Capri del Casino Borràs.

L'alcaldessa de Castellbell, Montse Badia, lamentava "profundament" la seva mort i expressava la seva "total admiració" per la labor "callada" que Valls ha fet durant anys per la memòria del municipi que el va veure néixer i on ha mort. El definia com "un apassionat de la microhistòria i del seu poble", que sempre va posar de manifest i a la pràctica el seu "ferm desig de preservar el nostre passat", i "sempre disposat a fer i ajudar, ja fos a l'Ajuntament o a les entitats" d'aquesta població del Bages.

Una tasca continuada que va portar a terme, "sempre des de la senzillesa, lluny de l'afany de protagonisme i amb aquell punt seu de timidesa que el caracteritzava". Per tot plegat, l'Ajuntament li va demanar per a la festa major del 2017 que en fos el pregoner, "ja que era una manera de fer-li un acte de reconeixement públic a una persona que, malgrat la seva enorme aportació al nostre poble, sempre va voler passar desapercebuda". Recentment s'acabava de jubilar després d'una llarga i intensa trajectòria professional. Col.laborava també en les publicacions locals "El Brogit" i "La Foradada".

Joan Valls Pueyo va néixer el 20 de setembre del 1951 al barri de la Bauma de Castellbell i el Vilar. Fill de farmacèutics, la seva família havia estat la propietària de la farmàcia Melcior Valls. Llicenciat en Antropologia Cultural per la Universitat de Barcelona i laboralment format com a impressor a l'escola industrial dels Salesians, d'on va sortir amb el títol de Mestria industrial d'arts gràfiques.

L'última etapa laboral la va passar a l'Arxiu de la Corona d'Aragó, "fent d'obrer", segons deia ell mateix en una entrevista publicada per Regió7 el 18 de març de l'any passat, i mentrestant exercia d'historiador centrat a desempolsegar documents que feien referència al seu poble. Apassionat de la microhistòria, tenia tretze llibres editats i un munt d'articles en publicacions especialitzades i generals.

Prem per veure més contingut per a tu