«Abat encobridor no pot ser pastor». És el que es podia llegir a les pancartes que van mostrar Hurtado i els dos representants de la lluita contra la pedofília a l'Església que l'acompanyaven. Hurtado va aconseguir mantenir el punt de mira en el monestir, i especialment en l'abat, amb la seva presència ahir a Mont-serrat. Però les pancartes van suscitar dubtes als responsables de l'abadia.

La imatge de la víctima en el lloc on va patir l'assetjament fa més de vint anys era potent, i per aquest motiu periodistes i càmeres de nombrosos mitjans de comunicació hi van anar interessats a saber què diria Hurtado. L'abadia també tenia clar la importància de la imatge i, fins i tot, el dia anterior, dissabte, el responsable de seguretat del monestir s'hi va posar en contacte per preguntar, precisament, sobre les pancartes.

«Em va trucar perquè li havia arribat la notícia que les exhibiríem. Em va dir que anava a un emplaçament privat i que, per llei, no podia mostrar-les. Però vaig veure a Internet, a través d'una recerca de Google, que darrerament s'hi han mostrat pancartes, i algunes de molt grans, al voltant de les reivindicacions independentistes», indicava ahir la víctima dels abusos. Així que els vaig contestar que si no li donaven l'autorització, pensava explicar a la premsa que l'estaven censurant.

«Els vaig enviar la imatge de les pancartes i van veure que és molt petita», explicava a aquest diari. En aquest sentit, lamenta que fins i tot hagi d'haver pressionat per mostrar les pancartes que volia.

Però el monestir té una versió diferent de tot el que explica Hurtado, i fonts de Montserrat indicaven a aquest diari que «se li va demanar que les ensenyés i, un cop vistes, se li va deixar mostrar-les» i, en aquest sentit, explicaven que «se li han donat totes les facilitats».

Fins i tot ahir, durant la compareixença d'Hurtado davant la premsa, hi havia personal de seguretat del monestir en el punt on va fer declaracions, al Mirador dels Apòstols. Personal que estava en alerta que a les proximitats de l'indret on tenia lloc la roda de premsa només hi anessin periodistes.

Les càmeres despertaven la curiositat de la gran quantitat de turistes que havien anat al monestir, però en veure que no s'hi podien apropar, continuaven el seu passeig.