Amb un acte senzill i emotiu la manresana Maria Ubach va celebrar ahir el seu 110è aniversari a la residència Ibada de Castellgalí, on resideix des de fa més de 4 anys amb la seva filla, Maria Glòria Massana, que aquest any en farà 90. Residents, treballadors i amics de la família la van acompanyar en la celebració d'aquest esdeveniment tan emotiu com insòlit, ja que sumar onze dècades no és gens habitual.

Per celebrar l'ocasió com es mereixia els companys de la residència, els treballadors, amics i els seus fillols («la família afectiva», com diuen ells) van fer-li un petit homenatge al pati del centre, ahir al migdia. Allà les esperaven molts dels residents, que van dedicar a la Maria la cançó La gavina de Marina Rossell, que, juntament amb les sardanes, és la seva cançó predilecta. Després d'entregar-li diversos rams de flors va arribar el moment d'immortalitzar el moment amb una foto «amb tota la família de Castellgalí» presidida per un gran 110.

La Maria, que viu a la unitat de psicogeriatria, és la resident més veterana del centre, tot i que hi ha tres persones més centenàries. La seva filla, la Maria Glòria, que és soltera i l'única filla d'Ubach, no conviu en el mateix espai perquè les seves necessitats no ho permeten, però es veuen pràcticament cada dia perquè va tot sovint a visitar-la. «Li agafo la mà i li explico coses», assegurava ahir visiblement emocionada per l'aniversari de la mare.

Ubach i Massana havien regentat, juntament amb el pare, la coneguda pastisseria Massana del carrer d'Àngel Guimerà, un establiment que va estar obert fins als anys 70, quan van traspassar el local a un banc. D'aquí ve que les dues siguin «molt llamineres», recordaven ahir els seus fillols mentre repartien les pastes que havien portat per celebrar l'esdeveniment. També es van mostrar «molt emocionats de poder celebrar l'aniversari tots junts».

La Maria ara ja no camina i té la mobilitat molt reduïda, però quan va arribar a la residència el novembre del 2014 tots recorden que ho va fer amb molta energia. La seva filla hi va arribar el gener del 2015 després de passar tres mesos a l'hospital amb una cama enguixada.

Es dóna el cas que Maria Glòria Massana és actualment la persona de més edat de tot l'estat espanyol amb el pare o la mare vius, en el seu cas la mare, segons les dades del Gerontology Research Group (GRG), que recull estadístiques, rànquings i situacions de persones centenàries o supercentenàries (de més de 110 anys) a nivell mundial. Un fet que se suma a la ja singular fita assolida per la seva mare que des d'ahir suma ja 110 anys d'edat.