El Consell Comarcal del Bages ha requerit a la Generalitat que prorrogui l'aplicació del decret que preveu que a partir de l'1 de setembre els descomptes que s'apliquen a l'autopista Terrassa-Manresa des de fa una dècada només seran vàlides si els conductors porten sistemes telemàtics de pagament, com ara el Via T (teletac) o l'aplicació per a mòbils Satelise. Aquestes bonificacions es van posar en marxa el 1999, són vigents en dies laborables i suposen una rebaixa del 45% de l'import íntegre del peatge.

Des que es van posar en marxa, són aplicables a tots els conductors que passen per la barrera, sigui quin sigui el mètode de pagament que utilitzin. Ara, però, es restringirà només als vehicles que portin sistemes dinàmics de pagament. De fet, aquesta era una mesura que havia d'entrar en vigor l'1 de gener passat. Però que, davant el malestar expressat per usuaris i per administracions de les comarques més properes, la Generalitat va posposar fins al proper 1 de setembre.

Ahir, el president del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas, el del Montepio de Conductors, Llorenç Juanola, i la nova presidenta de la Cambra de Comerç de Manresa, Sílvia Gratacós, es van reunir amb responsables del departament d'Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya per abordar aquesta «problemàtica» dels descomptes al peatge de la C-16, entre Manresa i Terrassa.

El president conarcal del Bages, Agustí Comas, va mantenir la posició contrària del Consell a aquesta aplicació i va reclamar que, «tenint en compte que no s'ha trobat la fórmula òptima per aconseguir descongestionar el tram sud de la C-55, ja que l'augment de conductors que fan servir la C-16 no ha estat el desitjat, és injust que els que sí que circulen per aquesta via però no tenen sistemes telemàtics hagin de pagar més, ja que no tenen una altra alternativa més ràpida per accedir a Barcelona».

Segons Comas, aquesta és una raó suficient «per exigir a la Generalitat que es prorroguin els decrets que fixen que els descomptes siguin aplicables a tots els conductors, i que la pròrroga s'allargui fins que s'implanti el sistema de vinyeta», o tarifa plana, tal com des del Consorci Viari, els ajuntaments i el món econòmic i social s'ha estat reivindicant durant aquests darrers quatre anys.

Des de l'any 1999, els usuaris de l'autopista disposen d'una rebaixa d'un 45% de l'import, aplicat de dilluns a divendres laborables a totes les hores i trajectes, sense excepció. A banda d'aquest primer descompte, els usuaris també disposen des de fa tres anys i mig d'unes bonificacions en dues franges del dia considerades hores punta, del 100% i el 50% depenent del recor-regut. Aquests descomptes s'apliquen de dilluns a divendres no festius entre les 7 i 2/4 d'11 del matí, i entre les 5 i les 9 de la tarda.

Si no canvia la decisió de la Generalitat, a partir del mes de setembre aquesta rebaixa del 45% que s'aplicava sense cap requisit desapareix, i només serà efectiva si es disposa de mètodes telemàtics de pagament, de la mateixa manera que la bonificació específica de les hores punta. El Consell Comarcal del Bages es manté ferm a demanar que no només no s'implementi aquesta mesura, sinó que els descomptes afegits per a unes franges del dia s'apliquin les 24 hores.

Agustí Comas ha explicat que «sempre hem exigit que s'alliberi el peatge de la C-16 per millorar d'una vegada per totes la mobilitat a la nostra comarca. Per tant, no ens podem conformar amb aquesta decisió de restringir encara més els descomptes a l'autopista. Fins ara no s'ha assolit l'objectiu de rebaixar el trànsit de la C-55, per tant, exigim a la Generalitat que atengui les demandes del territori fins que s'implementi definitivament el sistema de vi-nyeta».

De moment, la Generalitat no ha manifestat la intenció de pror-rogar les bonificacions i té previst llançar una campanya al territori per informar de la necessitat de fer servir la Via T o el Satelise per gaudir dels descomptes a la C-16. Sílvia Gratacós i Llorenç Juanola mostren el seu desacord amb aquesta mesura i han reclamat que s'informi específicament les empreses sobre aquest sistema dels descomptes. Es calcula que un 40% dels usuaris de la via són professionals autònoms i empreses que no utilitzen mitjans telemàtics de pagament.