El Memorial 1714 va recollir ahir al migdia a Cardona la flama de la resistència catalana, que la vila ducal custodia durant l'any, per traslladar-la al fossar de les Moreres, on presidirà els actes de l'Onze de Setembre. A causa de la pluja, l'acte, que també va retre homenatge als defensors del castell fa més de 300 anys, no es va poder celebrar al monument de l'Onze de Setembre ni al baluard de Sant Llorenç, com és habitual, i es va traslladar al saló de plens del consistori cardoní. Durant els parlaments es va fer una crida a la unitat entre partits i societat civil.

L'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, va ser l'encarregat d'entregar la flama de la resistència catalana, que es manté encesa al vestíbul de l'ajuntament, al president del Memorial 1714, Jordi Miravet, que la recull des de fa prop de 30 anys per portar-la a Barcelona. Enguany, per primera vegada també s'ha traslladat fins a Sant Hilari Sacalm, poble natal del general Moragues, defensor del castell de Cardona. L'alcalde del municipi de la comarca de la Selva, Joan Ramon Veciana, va ser l'encarregat de recollir-la i portar-la fins a la localitat, on presidirà els actes de la Diada.

Durant l'acte d'ahir es va llegir el manifest del Memorial 1714, que apel·la «a la unitat democràtica de la Nació Catalana». En la mateixa línia, es va expressar l'alcalde de Sant Hilari, que va dir que «és necessari més que mai trobar unitat estratègica entre polítics i societat civil catalana per tirar endavant el projecte de país. Si no ho fem així serà impossible».

Per la seva banda, l'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, va assegurar que «el país som tots i l'hem de decidir entre tots i, per això, ara més que mai cal la unitat envers allò que ens uneix, que és el dret a votar, a expressar-nos lliurement per decidir com volem el nostre futur». També va tenir un record pels independentistes presos i a l'exili.

La pluja tampoc va permetre dur a terme l'habitual sortida en comitiva cap al baluard de Sant Llorenç en memòria dels defensors del castell en la guerra de Successió i l'homenatge es va fer a la mateixa sala de plens, on Anna Pujol, alumna de 4t d'ESO de l'escola Vedruna de Cardona, va llegir un fragment del discurs «Als Cardonins» de l'any 1914 del doctor Leonci Soler i March. L'acte va culminar amb la interpretació d' Els segadors a càrrec de la Coral Cardonina. Finalment, sota la pluja, el president del Memorial 1714 va fer l'ofrena d'una corona de llorer al monument de l'Onze de Setembre, a la plaça de la Fira.