Amb un crida a la perseverança i a la defensa de les llibertats, Moià ha celebrat avui al migdia l'habitual homenatge a Rafael Casanova, fill insigne de la vila. En motiu de la Diada, entitats, partits polítics i institucions de la comarca han fet l'ofrena floral als peus del monument del qui fou conseller en cap el 1714, a la plaça de l'Hospital. L'acte, que ha reunit representants dels deu municipis de la comarca, ha estat presidit per la consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Ester Capella.

Durant l'acte, la consellera ha recordat la intensitat dels darrers anys «que ens han posat a prova individualment i com a país», però ha assegurat que «circula un corrent poderós i profund de consciència col·lectiva que pot semblar ocult, però que surt a la llum cada cop que ha d'enfrontar-se a un obstacle o a un nou repte». Per aquest motiu, ha demanat als assistents que no oblidessin «l'amplitud, la profunditat i la diversitat»» d'aquest corrent per construir un projecte «àmpliament compartit».

Per Capella la resposta social i política al moment que estem vivint «només pot basar-se en una solidaritat ferma i pacífica, però sobretot integradora de tots aquells que volen participar de la defensa de totes les llibertats democràtiques i de la justícia contra la repressió». La consellera ha afirmat també que aquesta no és «una diada qualsevol» sinó «una Diada molt important i l'hem de celebrar amb el mateix caràcter pacífic i multitudinari d'aquests darrers anys, sense dubtes i sense pors».

Per la seva banda, l'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, ha assegurat que l'Onze de Setembre «representa la perseverança i els valors de la democràcia i de l'estima col·lectiva». Guiteras s'ha referit també a la sentència del Procés assegurant que «l'atac que suposarà una sentència condemnatòria no només interpel·la als independentistes i als republicans sinó a tota la societat». Davant d'això, ha dit, «ens trobaran dempeus i de cara i pacíficament perquè no volem renunciar al dret de llibertat i a tenir una democràcia homologada al segle XXI».

L'acte s'ha completat amb una salve d'honor a càrrec de l'Associació Recreació Històrica Moià 1714, de l'acompanyament de l'Espai Musical de Moià, que ha interpretar els Segadors, i de l'actuació dels Falcons de Castellcir, que han tancat la celebració de la Diada a la capital del Moianès.