Cal Lleter, al número 10 de la plaça de Ricard Viñas de Balsareny, és la casa nadiua del bisbe Pere Casaldàldaliga. Ahir va ser l'escenari d'un simbòlic acte de reconeixement d'aquest veí il·lustre el mateix dia que feia 92 anys. La comitiva del pubillatge es va aplegar davant de la casa al matí per tal de fer-s'hi una foto de grup. Rere seu, el gegant traginer de Balsareny, en Marc, que al pit lluïa una foto del bisbe Pere, i al seu costat la geganta Maria, que simbolitza una pagesa del poble.

El pubillatge era encapçalat per la pubilla de Balsareny, que també ho és de la Catalunya Central, Judit Capdvila, i l'hereu Ferran Galiano, amb la resta de membres de la família del pubillatge

I havent acabat i després del pas de la comitiva que anava a la cerca de la núvia per iniciar la cavalcada, la colla de geganters i grallers del poble va desgranar les notes d'una cançó d'aniversari en honor del bisbe Pere.

Jordi Vilanova, un membre d'aquesta colla, va explicar que aquest gest simbòlic constitueix «una mostra d'estima i de reconeixement al bisbe Casaldàliga i la seva família» el dia del seu aniversari. «Ens sentim orgullosos de fer un acte així», fer que el gegant traginer Marc lluís una foto del bisbe. La d'ahir ha estat la prèvia d'un programa d'actes per reconèixer la figura de Casaldàliga que s'estan preparant al poble.

Per la seva banda, dues de les nebodes del bisbe, Anna i Glòria Casaldàliga, es mostraven agraïdes. «Ens fa molt contentes que el poble on va néixer el Pere el reconegui i tingui ganes que la seva figura i la feina que ha fet pervisquin en el temps. A la família ens fa molt feliços i intentarem col·laborar perquè així sigui».

La foto del reconeixement va arribar ahir mateix al bisbe Pere.