27 de març de 2020
27.03.2020
Regió7

Com a mínim dues persones han mort a la residència de Sant Joan per coronavirus

La regidora de Benestar Social explica que hi ha interns amb febre sense haver fet les proves i CCOO reclama extremar mesures

27.03.2020 | 18:08
Exterior de la residència Atzavara, a Sant Joan de Vilatorrada, ahir

En les últimes hores han mort dues persones per coronavirus a la residència Atzavara de Sant Joan de Vilatorrada, però l'abast del brot és difícil de delimitar i podria ser més ampli. Aquest divendres hi ha hagut una nova mort d'un resident, que tenia simptomatologia pròpia d'haver-se infectat del Covid-19, però que no se sap si havia contret la malaltia perquè no se li havia fet cap test. En els darrers dies també hi ha hagut una quarta mort Hi ha 3 residents més que se sap que tenen el coronavirus i una desena que mantenen febrícula en els darrers dies, i que la regidora de Benestar Social de Sant Joan, Paqui García (PSC), creu que també podrien ser positius. "Avisem als metges perquè facin el test, però no venen", s'ha lamentat. L'Ajutnament, titular de la instal·lació, ha fet confinar els avis per evitar propagar el brot.

L'afectació no està circumscrita als residents, sinó que també hi ha personal que o bé està infectat o forma part dels cercles propers a persones infectades i, per tant, han de romandre en aïllament. Això ha provocat un alt nombre de baixes laborals, una xifra que segons les fonts varia entre les 18 i les 26 treballadores. En tot cas, un volum de baixes que crea molts problemes en la gestió diària de la residència que és de titularitat municipal. A la residència hi ha capacitat per a 52 residents i hi treballen 50 persones. Actualment hi ha 45 avis ingressats. En els darrers dies s'ha tancat el servei de menjador als externs i el centre de dia. La regidora Garcia també ha explicat que s'han pres mesures per tenir els residents aïllats en espais diferenciats per evitar la contaminació.

El sindicat CCOO veu amb molta preocupació a la residència Atzavara, de titularitata municipal. Joan Carles Delgado, representant de Sanitat del sindicat a la Catalunya Central, ha explicat que "hi ha hagut una evident manca de planificació i de prevenció, però ara no és el moment de fer retrets, ara ens correspont buscar solucions". Delgado s'ha lamentat de "la manca de protocols, d'informació cap als treballaors i de formació en com actuar davant la pandèmia" i ho ha fet saber, també, a la regidora García.

El representat de Sanitat de CCOO adverteix que podríem estar davant d'un cas més gran del que ens indiquen les xifres de confirmació de residents amb coronavirus. Les seves xifres són que des del passat dia 12 de març, quan es decreta l'inici de les mesures per la propagació del coronavirus, han mort 8 residents. Admet que algunes d'aquestes defuncions podrien tenir causes diferents a la del coronavirus, però, en tot cas, "són molt superiors a la mitjana habitual de defuncions".

Paquí García s'ha mostrat molt preocupada pels problemes de personal, tot i que una bona part han pogut trobar relleu, i per la manca de material adequat A través d'una aació de voluntaris de Sant Joan han pogut tenir mascaretes de roba, però no de les de més protecció que utilitza el personal sanitari, i també està en contacte amb una fàbrica de Manresa per comprar-ne més.

Mascaretes que la mateixa regidora va portar a la residència, però "ens falta material de protecció". Assegura que han fet gestions amb preveïdors i no els en serveixen i que han exposat la situació a les administracions superiors i, de moment, el material ha arribat en comptagotes. "Estem molt preocupats" per la manca de personal, i especialment a infermeria, on de tres persrones s'ha passat a una en plena crisis. "ha coincidit que una de les infermeres està de baixa per temes no relacionats amb el brot i que una altra estava embarassada i el seu ginecòleg li ha dit que no podia estar en contacte amb fent infectada. Ara, per dilluns s'espera la incorporació d'una infermera i d'una estudiant que ha acabat infermeria i que només estava pendent de presentar el projecte final.

Entre el personal també hi podria haver casos de postitiu per coronaviurs. El sincalista Delgado creu que hi podria haver algun cas, que una de les treballadores té amb infecció la seva parella i que durant uns dies hi ha pogut haver contacte creuat, perquè hi ha hagut personal que tant ha treballat amb persones infectades o suposades infectades com amb les que no ho estaven.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2019 a Catalunya

Calendari Laboral 2021 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya