Els alcaldes de Balsareny, Sant Fruitós i Rajadell coincideixen a afirmar que la resposta dels veïns al model de contenidors amb control d'accés és positiva. Des de l'arribada del nou sistema, els tres municipis han augmentat l'índex de reciclatge. Tot i que han topat amb alguna pràctica irregular a l'entorn de les illes de contenidors, els alcaldes agraeixen les famílies que han canviat els seus hàbits a l'hora de separar els residus.

L'alcaldessa de Balsareny, Noèlia Ramírez, assenyala que la recollida selectiva del municipi ha passat de menys d'un 30% a gairebé un 80%. El nou sistema de recollida de deixalles es va posar en marxa, inicialment, als barris de Cal Nosa i Cal Rata, fins que a finals de juny del 2019 es va estendre per tot el municipi. «Amb poc temps, els veïns s'han implicat veritablement en el reciclatge», assenyala Ramírez. Afirma que els veïns disposen d'un telèfon per avisar si troben un voluminós o una bossa plena de deixalles al terra. «Estic convençuda que amb el temps aquestes pràctiques s'aniran reduint», destaca.

L'alcalde de Sant Fruitós de Bages, Joan Carles Batanés, pretén estendre els contenidors amb control d'accés a tot el municipi de cara a l'any vinent, tenint en compte els bons resultats del model de recollida als barris de la Rosaleda i Torroella de Baix, on l'índex de reciclatge se situa al 80%. Malgrat la bona acollida del nou model, el govern municipal ha hagut d'imposar sancions econòmiques davant de l'incivisme d'alguns veïns. «Tot i així, aquestes pràctiques cada vegada es redueixen més», apunta Batanés. Sosté que el nou model és un pas més per arribar a l'objectiu final de reduir la generació de residus.

En el cas de Rajadell, l'alcalde Josep Carles Lluch remarca la rapidesa amb la qual els veïns s'han adaptat al nou model i han aconseguit situar l'índex de reciclatge en el 82%. Lluch explica que els veïns que viuen en masies disseminades poden llençar la brossa als contenidors que troben de pas quan agafen el cotxe.