El cos del bisbe bagenc Pere Casaldàliga, mort ahir, dissabte, als 92 anys per problemes respiratoris, ha començat a ser vetllat a Batatais, al sud-est del Brasil. La mort del prelat català, conegut com "el bisbe del poble", per ser un dels impulsors de la Teologia de l'Alliberament i defensar els drets dels indígenes, ha generat nombroses reaccions, entre elles les dels expresidents del Brasil Luiz Inácio Lula da Silva (2003-2010) i Dilma Rousseff (2011-2016).

Paral·lelament, a Balsareny, el poble natal de Casaldàliga, l'Ajuntament ha decretat tres dies de dol per la mort del religiós, fill predilecte del municipi. Avui a les 8 del vespre se celebrarà una concentració davant la casa on va néixer. És coneguda popularment com a Cal Lleter. És a la plaça Ricard Viñas Coma. Es tracta d'una iniciativa popular espotània, ha explicat a Regió7 el membre de la comissió Pere Casaldàliga Jordi Vilanova, per fer palesa l'estima de la població al seu bisbe i a la família. Tothom qui vulgui hi pot portar espelmes o flors.

Descansa en un modest taüt

En la vetlla d'avui a Batatais, i fidel als seus preceptes, el cos del religiós, mort aquest dissabte al matí als 92 anys, descansa en un modest taüt, situat sobre uns estrats de fusta, als peus de l'altar de la capella dels Claretians. Casaldàliga, que vivia al Brasil des de 1968, estava ingressat des de dimarts 4 a la Santa Casa d'aquest municipi localitzat a l'interior de l'estat de Sao Paulo, afectat d'una pneumònia amb vessament pulmonar, encara que el seu estat de salut ja era delicat els últims anys, perquè també patia Parkinson.

El prelat havia estat traslladat en una avioneta a Batatais des de la remota localitat de Sao Félix do Araguaia, a uns 2.000 quilòmetres de distància, on va exercir la seva activitat pastoral com a bisbe. Casaldàliga va defensar durant dècades a les ètnies indígenes de l'Amazònia i es va enfrontar a terratinents per frenar la violència al camp en favor dels més necessitats.

En la cerimònia íntima, les restes mortals del religiós han estat acompanyades de forma sòbria i austera per alguns dels seus germans claretians i uns pocs feligresos a la primera de les tres sales de vetlla que se celebraran.

Dues vetlles més abans de ser enterrat dimecres

La de Batatais s'allargarà tot aquest diumenge i les altres dues es realitzaran a partir del dilluns 10 d'agost a la regió de Mato Grosso, on va exercir tasques pastorals, a les localitats de Ribeirao Cascalheira i a Sao Félix de Araguaia, on era el Bisbe emèrit i on serà enterrat dimecres 12 al matí.

Durant la seva missió pastoral al Brasil, Casaldàliga va participar en la fundació de la Comissió Pastoral de la Terra i Consell Missioner Indígena, ambdues organitzacions vinculades a l'Església catòlica.

Al llarg de la seva vida, el religiós claretià va assumir l'"esperit de sacrifici", el que sempre es va veure reflectit en el seu estil de vida, perquè practicava el que predicava i portava una vida austera i sense luxes.

Fill de camperols i ordenat sacerdot en l'Espanya de la dictadura de Francisco Franco, va arribar a patir amenaces de mort en diverses ocasions per enfrontar-se als interessos del poder rural i polític al Brasil.

Casaldàliga va ser un dels principals impulsors del trencador corrent de la Teologia de l'Alliberament, que va estar en voga als anys 60 i 70 a l'Amèrica Llatina i que coincidia amb punts de la doctrina marxista per la seva defensa de l'emancipació dels oprimits.

En aquella època, la Cúria romana va veure amb cert recel l'ascens d'aquest revolucionari corrent.