Castellbell i el Vilar podrà donar continuïtat a les obres de rehabilitació de l´església de la Bauma, de la qual en va completar recentment una primera fase. La Generalitat ha comunicat a l´Ajuntament la concessió d´una subvenció de 85.434 euros per tirar endavant la segona fase, un ajut que s´emmarca en una convocatòria de subvencions per a l´execució d´obres de restauració i conservació d´immobles de notable valor cultural d´arreu del país a la qual es va presentar el consistori. El consistori està treballant per aconseguir noves línies de finançament per completar el cost d´aquesta segona fase, ja que està pressupostada en prop de 300.000 euros.

La primera fase de les obres de rehabilitació de la Bauma, església declarada Bé Cultural d´Interès Locals, va finalitzar recentment. Els treballs, en el marc d´un pla de reforma integral del temple, es van centrar en la coberta i les façanes.

L´Ajuntament es troba a l´equador d´un procés de rehabilitació que va començar l´any 2018, quan es van iniciar els tràmits per donar resposta al deteriorament que patia l´edifici modernista, tal com posava de manifest un informe refet pels Serveis Territorials de Cultura l´any 2017. Amb l´objectiu de preservar el valor arquitectònic municipal, el govern local en va aconseguir la cessió per 25 anys negociada amb el bisbat de Vic per poder-hi fer una reforma integral i, amb el temps, desplegar-hi una agenda d´activitats culturals pels veïns del poble.

La segona fase de reformes vetllarà per l´embelliment i la funcionalitat de l´església. Un dels elements protagonistes serà la rosassa, ja que se substituirà l´existent per una idèntica nova. La reproducció es farà amb peces de pedra artificial i, prèviament, es faran models i motlles de les diferents mides. També es rehabilitarà la torrassa, on es planteja substituir la plataforma existent per una altra de metàl·lica, millorar l´escala de vaixell, dotant-la de més graons i d´anelles de protecció, i barrar els forats amb reixats que impedeixin l´entrada d´ocells.

Un altre dels treballs importants serà la conservació dels vitralls. En primer lloc, s´iniciarà un procés de recuperació d´aquells que estan trencats i tots ells es tornaran a col·locar en els marcs originals. En segon lloc, es cobriran aquells vitralls tapiats per tal d´aconseguir una atmosfera interior similar a la que hi hagués pogut haver quan hi havia totes les vidrieres de colors. Per últim, en aquesta segona fase també es preveu acabar les reformes a les façanes, treballar per resoldre les esquerdes que presenta el muret del jardí i actuar a l´interior de la nau per reposar els revestiments malmesos, entre d´altres actuacions.