L'Ajuntament de Cardona ha aconseguit mobilitzar en els últims dos anys per al lloguer una quarantena d'habitatges que estaven estaven desocupats i fora dels circuïts del mercat. Una activació que ha tingut com a pont l'Oficina Local d'Habitatge, que el consistori va engegar el 2018.

Aquest servei té una borsa de lloguer amb la qual pretén assolir un doble objectiu: donar sortida a un nombre més que significatiu de pisos buits, sobretot al nucli antic i a la Coromina, i aconseguir així una oferta prou nombrosa, atractiva i assequible perquè els joves disposin d'habitatge per quedar-se al municipi i també captar famílies que ajudin a redreçar una dinàmica poblacional que des de fa anys va a la baixa.

El servei partia d'una diagnosi prèvia exhaustiva sobre la situació de l'habitatge al municipi, que va permetre fer aflorar que el ventall d'habitatges que podrien estar disponibles era prou ampli, malgrat això no es reflectia en absolut en el mercat. Quan es va posar en marxa la iniciativa no arriba a la desena el nombre de pisos a Cardona que formalment estaven al mercat del lloguer, la qual cosa provocava no només que l'oferta fos escassa, sinó que, a més, els situava en uns preus excessius, malgrat que la diagnosi feta pel consistori mostrava que n'hi havia més d'un centenar en condicions per ser habitats i amb els seus propietaris disposats a llogar-los. Per aquest motiu, l'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, considera «una dada molt positiva» que en aquest període de temps ja hi hagi hagut «una quarantena de propietaris que, a través de l'Oficina, hagin posat ja a lloguer un pis, la majoria dels quals, una trentena, ja estan habitats». Sobretot, diu Estruch, «perquè l'experiència dels que han fet el pas, sobretot pel que fa als propietaris, pot estimular a que molts altres el facin».

I és que mitjançant aquesta Oficina Local d'Habitatge el que fa l'Ajuntament de Cardona és, d'una banda, ajudar tots aquells cardonins que busquen pis a trobar-ne a un preu adequat i, de l'altra, oferir cobertura legal als propietaris perquè no tinguin recels per posar-los dins el mercat del lloguer.