L'escola Coll de Gossem de Castellfollit del Boix és la primera del Bages que, des que es va iniciar aquest curs, ha hagut de fer un confinament complet per un positiu de covid-19. De fet, a dia d'avui és l'únic centre que hi ha actualment confinat a tot Catalunya, segons consta al portal Traçacovid, activat pel departament d'Ensenyament des de principi de curs i on es recull la situació que hi ha a les escoles, llars d'infants i instituts d'arreu del país.

Cal tenir present, però, que es tracta d'una escola rural que funciona amb un sol grup-classe. En concret té en conjunt un total de 20 alumnes, segons ha detallat a Regió7 la directora del centre, Concepció López. L'escola Coll de Gossem de Castellfollit del Boix va reprendre el curs dilluns amb normalitat després de l'aturada de Nadal i, segons ha concretat López, el confinament ve motivat perquè, dimarts, el personal docent (són dos mestres amb dedicació total al centre i un tercer compartit) es va fer el test amb les automostres que ha posat en marxa el departament després de les vacances de Nadal, "i dimecres ens van comunicar que una havia donat positiu". Això ha obligat, en conseqüència, a confinar tot el grup-classe, que equival a un confinament del conjunt de l'escola, ja que funcionen de manera unitària.

Concepció López ha concretat que aquest dijous ja es van fer les proves PCR a tots els alumnes, de les quals aquest divendres encara no se'n tenen els resultats. Per complir amb el període estipulat de confinament, no podrà reprendre l'activitat presencial fins d'aquí a dues setmanes.

L'escola Coll de Gossem de Castellfollit del Boix està integrada a la Zona Escolar Rural (ZER) Tres Branques, de la que també en formen part l'escola de Maians (nucli que també és del terme de Castellfollit) i Les Passeres de Castellolí (Anoia). El centre té una vintena d'alumnes de P3 fins a segon de primària, ja que de tercer fins a sisè es fa a la de Maians.

El confinament no ha afectat cap dels dos altres centres ja que, tot i que les escoles que formen part d'una mateixa ZER acostumen a fer activitats compartides al llarg del curs, quan s'ha detectat el positiu tot just s'acabava de reprendre i, a més, la directora de l'escola Coll de Gossem ha explicat que, "en la situació excepcional d'aquest curs, el primer trimestres no vam fer cap activitat conjunta amb els altres dos centres, i en aquest segon tampoc no en tenim per ara cap de prevista".

Al conjunt de Catalunya, dijous (dades publicades aquest divendres) els grups escolars confinats per covid-19 són 364, 243 més que dimecres, segons les dades del Departament d'Educació. Representen el 0,51% del total. Hi ha 10.570 persones confinades, 5.976 més que en el darrer balanç: 9.888 alumnes, 661 docents i personal d'administració i serveis i 21 de personal extern.

En els darrers deu dies s'han confirmat 2.458 positius: 2.068 alumnes, 375 docents i personal d'administració i 15 de personal extern. Els positius acumulats són 37.561, 742 més que en el balanç anterior.