La petita esplanada situada al costat del centre d'assistència primària (CAP) d'Artés s'ha convertit aquests dies (des de dimarts fins a avui) en un dels punts anomenats vac-auto, on s'administra la vacuna contra la covid-19 sense necessitat de ni tan sols baixar del cotxe. Es tracta d'un dels sistemes que els equips d'Atenció Primària de l'ICS a la Catalunya Central han ideat i posat en pràctica aquesta setmana en diverses poblacions per seguir el pla de vacunació pel coronavirus, en aquest cas a pacients domiciliaris d'una franja especialment sensible. Es tracta de persones amb elevats graus de dependència i els majors de 80 anys, que no tenen fàcil arribar als espais habilitats per la vacunació però, en canvi, sí que poden pujar al cotxe (generalment acompanyats per part dels seus cuidadors o familiars).

En el cas d'Artés, ja es va començar aquest operatiu dimarts i seguirà fins avui. S'ha deixat lliure el solar annex al CAP i s'hi ha instal·lat una carpa per a l'equip d'infermeria (també per si alguns pacients prefereixen sortir del cotxe). S'ha tancat el carrer que hi dona accés mentre hi ha l'operatiu en marxa, els pacients hi arriben amb hora concertada dins d'unes franges (en l'horari d'1 a 3 de la tarda), es facilita un espai d'entrada i d'aturada del vehicle per administrar la dosis, i una petita àrea d'aparcament perquè després facin una espera preventiva de 15 minuts, que és el temps prudencial estipulat per controlar que la vacuna no provoqui alguna reacció davant la qual calgui actuar. Passat aquest temps, ja poden marxar cap a casa.

Gemma Arnau, directora adjunta del CAP d'Artés, explicava que aquest sistema es va començar a pensar a partir del moment que des de Salut Pública «ens van demanar de vacunar en aquesta primera fase tota la població que es considera grans dependents i els majors de 80 anys. Gent que majoritàriament té mobilitat molt reduïda o fins i tot nul·la. És una població que hem d'atendre a domicili, però vam veure que hi ha un grup de pacients que, si podíem fer-los venir fins al CAP en cotxe amb els seus cuidadors, els podríem administrar la vacuna aquí». Un mètode que, detalla Arnau, «ens permet guanyar temps sense incomodar el pacient i fer un màxim aprofitament de la vacuna. Perquè té un procés de reconstitució i de transport complex, ja que un cop està reconstituïda s'ha d'administrar, no es pot transportar en cotxe i això ens limita molt la mobilitat i la logística per arribar a aquesta franja de població tan sensible».

En aquest sentit, apuntava que «si ens porten el pacient aquí, però alhora no el fem entrar al CAP, els ho administrem ràpidament i facilitem el seu desplaçament».

Amb aquest procediment, a Artés estan vacunant totes les persones que estan amb aquests graus de dependència i majors de 80 anys, i alhora poden administrar les dosis a un màxim de dues persones del seu entorn que són cuidadores. «Això ens ajuda a donar màxima seguretat al seu entorn i alhora ens permet quadrar totes les dosis resultants. Cada vial son sis dosis i potser et ve un vehicle amb tres, però darrera en venen tres més i ja s'aprofita per complet», concretava Arnau, que hi afegia que «avui, per exemple, hem anat a vacunar persones dependents que no es poden desplaçar, ni tan sols portant-los en cotxe, i hem fet sis domicilis en tres hores. En aquest vac-auto hem pogut fer gairebé una quarantena de pacients en dues hores».

El CAP d'Artés centralitza una àrea bàsica amb una població d'11.000 habitants que atén cinc municipis més: Calders, Avinyó, Monistrol de Calders, Santa Maria d'Oló i Sant Feliu Sasserra. A Calders, aquesta fase de vacunació es farà demà, també amb el sistema Vac-auto a la plaça del poble. Per cada municipi s'estableix l'operatiu en funció de les seves característiques.

A banda d'Artés, el vac-auto s'ha començat a aplicar també aquesta setmana com a mètode de vacunació a Sant Vicenç, Cardona, Moià, Capellades i Piera.

Emilia Rosich, de 93 anys, era una de les pacients que ahir va rebre la dosi a Artés. Admetia que tenia les seves pors per la reacció que li pogués provocar, «però si s'ha de fer, s'ha de fer». Rosich reconeixia que el sistema implantant per administrar-los la vacuna «està molt bé, ens ha resultat molt còmode. Perquè per les persones que ens costa caminar ens és un esforç. D'aquesta manera ha sigut ràpid i còmode».