10 de març de 2021
10.03.2021
Regió7

La biomassa entra a l'escola

Els alumnes de cicle superior del centre educatiu Monsenyor Gibert, que des d'aquest curs s'escalfa amb estella, fan tallers didàctics a l'aula sobre energies renovables i gestió forestal

09.03.2021 | 20:19
Alumnes de l'escola Monsenyor Gibert participant al taller de biomassa, ahir al matí

L'escola Monsenyor Gibert de Sant Fruitós de Bages, que des d'aquest curs s'escalfa amb una caldera de biomassa, acull uns tallers didàctics per donar a conèixer entre els alumnes de cicle superior els beneficis que suposa la utilització d'aquesta energia renovable. La formació, que es va iniciar ahir a Sant Fruitós i s'estendrà en altres municipis, s'emmarca en el programa Biomassa pel Clima que, amb el finançament dels fons europeus Feder, ha instal·lat 14 calderes a la demarcació de Barcelona.

Els alumnes de cinquè i sisè de l'Escola Monsenyor Gibert ja saben des d'ahir què és la biomassa, amb la qual escalfen el seu centre, i quins beneficis té. A través d'uns tallers didàctics, amb recursos audiovisuals i jocs, aprenen a diferenciar les energies fòssils de les renovables i poden tocar l'estella que utilitza la caldera de l'escola.

L'Albert Marín, d'11 anys, és un dels alumnes que va participar ahir al taller i ha après que «la biomassa és una residu orgànic que es troba al bosc i contamina molt menys que el carbó i el petroli». El Sergi Roure, de 10 anys, a més hi afegia que «amb la caldera de biomassa estalvies molts més diners que les que van, per exemple, amb gas» i que amb l'ús d'aquesta energia «els boscos estan més ben gestionats».

Marc Cortina, gerent del Clúster de Bioenergia de Catalunya, que organitza els tallers, destacava ahir la importància que els nens i nenes «coneguin que el model actual basat en combustibles fòssils s'està acabant i que necessitem poder introduir noves energies renovables com la de la biomassa, que és un recurs que disposem a Catalunya». Així, els infants «fan de prescriptors del canvi climàtic i del canvi de model energètic i alhora d'un tema que ens preocupa molt, que és la gestió forestal» i el risc d'incendi. En aquest sentit, va afirmar que «les escoles apaguen incendis».

En la mateixa línia, subratllava que «sovint es té la percepció que tallar boscos és dolent i és important que coneguin que si es fa una bona gestió forestal podem tenir uns boscos més nets, més sans, amb més biodiversitat i, en definitiva, lluitar contra el canvi climàtic i tenir un recurs energètic». Segons Cortina, la biomassa «és una energia social, perquè és la que crea més llocs de treball, genera un estalvi i és sostenible».

La caldera de biomassa, que va entrar en funcionament el passat mes d'octubre, alimenta els sistemes de calefacció i aigua calenta de l'Escola Monsenyor Gibert i també de la Llar d'Infants Les Oliveres. Això ha permès que els dos centres hagin deixat de funcionar amb gas natural i ho facin amb biomassa. La instal·lació de la caldera culmina el projecte d'estalvi energètic (Euronet 50x50), que va iniciar el centre educatiu fa uns anys.

La caldera que s'ha instal·lat té 400 kW de potència, el seu consum previst és de 404.386 kWh anuals amb una estimació de reducció d'emissions de 79,6 tones de CO2. D'acord amb els consums històrics dels centres educatius i els estudis efectuats, el canvi de combustible de gas natural a estella forestal es calcula que suposarà un estalvi econòmic per a l'Ajuntament d'aproximadament 10.000 euros a l'any. Tot i així, els estalvis poden ser superiors, ja que ara als centres educatius necessiten més calor fruit dels protocols de la covid, que requereixen ventilar més sovint les aules.

Sant Fruitós de Bages ja disposa d'una altra caldera de biomassa al camp de futbol i, segons el regidor d'Educació, Felip Echarri, estan estudiant estendre aquest model a d'altres equipaments municipals per «l'estalvi energètic i l'aprofitament de les energies renovables» que comporta.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2019 a Catalunya

Calendari Laboral 2021 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya